Hlavní obsah

Američané dají miliardy na pomoc aerolinkám, dostanou za to jejich akcie

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo financí se domluvilo s šesticí domácích aerolinek na pomoci, která má společnostem pomoci zvládnout koronavirovou krizi. Informoval o tom server listu Financial Times. Vláda aerolinkám poskytne 25 miliard dolarů (220 miliard korun) na pokrytí mzdových nákladů, výměnou však získá v těchto firmách vlastnický podíl.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na dohodu kývli zástupci šestice největších amerických leteckých společností American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines, JetBlue Airways a Alaska Airlines. Každé z aerolinek bude vyplacena částka, která by měla pokrýt třetinu mzdových nákladů.

Společnosti se ocitly v problémech kvůli omezení cestování v důsledku globální pandemie nemoci covid-19.

Pomoc by neměla jít milionářům a miliardářům, kritizují američtí demokraté balíček na podporu ekonomiky

Koronavirus

Peníze na pomoc aerolinkám již byly vyčleněny v rámci schváleného balíčku na podporu ekonomiky. Zástupci aerolinek se však zatím bránili myšlence, že by federální vláda měla výměnou za tuto pomoc získat podíl ve společnostech.

Southwest Airlines by na základě dohody měla obdržet 3,2 miliardy dolarů (78,9 miliardy korun). Z toho 2,3 miliardy budou ve formě dotace a zbytek ve formě nezajištěné nízkoúročené půjčky s desetiletou splatností. Vláda získá předkupní právo (warrant) na akcie v hodnotě 2,6 milionu dolarů (64 milionů korun).

American Airlines obdrží 5,8 miliardy dolarů (143 miliard korun), z toho 4,1 miliardy ve formě dotace a 1,7 miliardy ve formě půjčky. Delta Airlines dostanou 5,4 miliardy (133 miliardy korun), z toho 1,6 miliardy ve formě úvěru.

U ostatních aerolinek jde o nižší částky.

Schillerová: Nejlepší by bylo koupit ČSA

Ekonomika

Úvahy o podobné formě pomoci aerolinkám zaznívají i v Česku. Česká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se v úterním rozhovoru pro Hospodářské noviny nechala slyšet, že by stát mohl koupit České aerolinie (ČSA).

„Bylo by nejlepší je koupit. Ale je tam už také nějaký zahraniční strategický partner, což vidím jako problém. Musíme se o tom bavit,” uvedla Schillerová na dotaz, zda stát hodlá zachraňovat ČSA.

„Očekávám, že ministerstvo průmyslu a obchodu připraví analýzu, které firmy jsou natolik strategické, že je máme zachránit,” řekla také Schillerová v rozhovoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám