Hlavní obsah

Schillerová: Nejlepší by bylo koupit ČSA

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bylo by nejlepší, kdyby stát koupil České aerolinie (ČSA). V rozhovoru pro úterní Hospodářské noviny to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Situaci podle ní ale komplikuje přítomnost zahraničního strategického partnera.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Bylo by nejlepší je koupit. Ale je tam už také nějaký zahraniční strategický partner, což vidím jako problém. Musíme se o tom bavit,” uvedla Schillerová na dotaz, zda stát hodlá zachraňovat ČSA.

„Očekávám, že ministerstvo průmyslu a obchodu připraví analýzu, které firmy jsou natolik strategické, že je máme zachránit,” řekla také Schillerová v rozhovoru.

K situaci ČSA a skupiny Smartwings, do níž aerolinky patří, se již dříve vyjádřil premiér Andrej Babiš (ANO). „Teď to není na stole, ale vyloučit se to nedá a myslím si, že pokud by to bylo na stole, tak bychom se měli o to zajímat,” uvedl Babiš v rozhovoru pro ČT a zmínil, že skupina požádala o půjčku.

„Jsem přesvědčen, že se nějaké řešení stávající situace v kontextu toho, jak se k situaci leteckých společností staví ostatní státy, najde,” citovala ČT z textové zprávy od spolumajitele Smartwings Jiřího Šimáněho.

Stát by mohl vstoupit do klíčových podniků, připustil Babiš

Ekonomika

Smartwings měly ještě před koronavirovou krizí problémy způsobené nedodáním 22 letadel Boeing 737 MAX. Podle slov mluvčí Vladimíry Dufkové se ale „s touto skutečností velmi dobře vypořádaly”.

„V této souvislosti bychom rádi poukázali na to, že i tak velké společnosti jako Lufthansa, KLM-Air France, United Airlines, Delta Airlines, Ryanair, Easyjet, Scandinavian Airlines, Finnair a mnoho dalších jednají s národními státy o pomoci v situaci, kterou nezavinily a kterou by pravděpodobně žádná z nich bez jejich pomoci nezvládla,” dodala Dufková.

Anketa

Měl by podle vás stát koupit ČSA?
Ano
32,9 %
Ne
67,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4133 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám