Hlavní obsah

Aktualizovaný semafor: Evropa se zazelenala, povinný test u tří zemí

Novinky, kov

Od pondělí 15. června se budou muset Češi při cestování do EU a států schengenského prostoru prokázat negativním testem na koronavirus při příjezdu z Portugalska, Švédska a Slezského vojvodství. Uvedlo to v pátek ministerstvo zdravotnictví.

Foto: ministerstvo zdravotnictví

Semafor, mapa zemí z hlediska koronavirového rizika

Článek

„Evropa se zazelenala. Aktualizovali jsme tzv. semafor, který určuje pravidla pro návrat do ČR. Ve většině zemí je nízké riziko nákazy,“ uvedl na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Barvy na mapě označují závažnost vývoje covid-19 v dané zemi. Zeleně jsou bezpečné země, oranžově země se středním rizikem nákazy a červeně země s vysokým rizikem nákazy.

Pozor, otevření polských hranic neznamená volné cestování, vzkazuje ministerstvo

Evropa

„Do zeleně a oranžově označených zemí mohou občané ČR a rezidenti v ČR cestovat bez omezení při návratu zpět. Test na covid bude vyžadován při cestě z červeně označených zemí. Na občany a rezidenty zemí EU+, které spadají od oranžové a červené kategorie, se budou nadále vztahovat podmínky pro vstup definované ochranným opatřením ministerstva zdravotnictví (např. nadále platí, že občané těchto zemí nemohou do ČR cestovat za turistickým účelem),“ uvedl resort.

Další uvolnění od pondělí, roušky už venku běžně nebudou třeba

Domácí

Kdo nemá test, musí podstoupit karanténu. Podmínky platí i pro občany ČR, kteří mají bydliště v zahraničí v oblasti spadající do oranžové nebo červené kategorie.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí

Takhle vypadal „semafor” před týdnem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám