Hlavní obsah

Tipy na zimní výlety na jihu Braniborska

Novinky, Německá turistická centrála

I v zimních měsících se nabízí mnoho možností, jak strávit pár dní v nedalekém Braniborsku, které leží mezí Drážďany a Berlínem. Ať už jste fanoušci rozhleden, hradů, krásné přírody nebo městeček, máme pro vás tipy, kam vyrazit.

Článek

Na návštěvě u Lužických jezer: Rezavý hřebík

Vyhlídková věž postavená z cortenové oceli na jezeře Sedlitzer See se tyčí do výšky 30 metrů. Rezavě červená patina připomíná průmyslovou historii Lužické jezerní krajiny a zařízení pro těžbu oceli. Své jméno dostala tato věž od místního obyvatelstva: Rezavý hřebík, v originálu Rostiger Nagel. Od zahájení projektu Mezinárodní stavební výstavy (IBA) Fürst-Pückler-Land v roce 2008 je ocelový gigant oblíbeným výletním cílem a prominentní zastávkou pro cyklisty, bruslaře a autobusové skupiny. Vyhlídková plošina nabízí panorama Lužických jezer, krásný výhled zejména přes jezera Sedlitzer See, Geierswalder See a Partwitzer See.

Foto: Jakub Fišer

Rozhledna Rezavý hřebík

Další podrobnosti naleznete zde https://www.lausitzerseenland.de/cs.html

Zámek a pevnost Senftenberg 

Ve staré pevnosti Senftenberg, která kdysi sloužila jako saská bašta k ochraně před Branibory, se v zámku nachází muzeum, které zve s moderními expozicemi na nevšední výlet po regionu.

Pevnost se zámkem byla vybudována v 16. století na základech středověkého hradu. Je to jediná zachovalá pevnost v Německu, která je obehnána takto silným valovým opevněním. Na prohlídce pevnosti můžete objevit tajné chodby, prašnou věž a chytře navrženou bránu do pevnosti, kterou nebylo tak snadné prolomit.

Foto: Museum OSL

Zámek a pevnost Senftenberg

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland - Kathrin Winkler

Městský přístav Senftenberg

Kosmos malého města 

Zemědělci, měšťané, občané – typičtí obyvatelé malého braniborsko-saského městečka vás zvou k návštěvě nové expozice: 1631, 1909 nebo 1978 – zde se přesouváte staletími. Proč směl například starosta vařit pivo? Moderní stálá expozice vypráví pomocí osobních příběhů obyvatel města, s interaktivními mediálními stanicemi a speciálními předměty, o vzrušujícím kosmu malého města v Lužici.

„Podzemí" v zámku a ukázkový důl

Nejneobvyklejší místo v zámku Senftenberg vede „podzemím“ do ukázkového dolu. Zde se můžete ponořit do počátků hornictví v Lužici, kdy zahájily provoz první uhelné doly a ze zemědělců se stali horníci. Kromě toho mohou návštěvníci sledovat vize kreativních krajinných plánovačů až na pláže Lužické jezerní oblasti.

Další podrobnosti naleznete zde: www.brandenburg-tourism.com/unplugged

Foto: Schlosshotel Fürstlich Drehna

Zámecký hotel knížete Drehna

Foto: Jakub Fišer

Senftenberg

Foto: Jakub Fišer

Senftenberg

Výběr článků

Načítám