Hlavní obsah

Pohledem Thomase Kulidakise: Odpírání vakcín cizincům škodí všem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví trpí schizofrenií. Na jedné straně stojí v čele skvadry přesvědčující občany o výhodách, bezpečnosti a potřebnosti očkování proti koronaviru. Na straně druhé vymýšlí, prosazuje a trvá na byrokratických překážkách, jimiž hází klacky pod nohy těm, kteří se chtějí nechat očkovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Platí to kupříkladu v případě cizinců, kteří na našem území pobývají méně než devadesát dní. Do devadesáti dní se očkovat nechat legálně v zásadě nemohou, devadesátý první den mohou. Jako by v době tří měsíců byli proti covidu imunní, nemohli ho šířit, zatímco posléze už se nakazit mohou a šířit také.

Jsou to lidé, kteří jsou na našem území z různých důvodů. Pokud přijeli pracovně, vízum si pak neprodloužili, ponořili se do šerých zákoutí pololegálního pobytu a zaměstnání, nic to nemění na faktu, že žijí s námi. Tudíž mohou sami onemocnět a případně virus šířit.

Už jen samotná Hippokratova přísaha pak naše lékaře pohne, aby naše spolu žijící původem z jiné země léčili, o zákonných úpravách nemluvě. Takže pokud se pak bude s očima navrch hlavy rozebírat, kde je lůžek více, kde méně, kde docházejí a kde se zase omezila péče, nebude od věci se podívat, kolik neočkovaných mělo přístup k očkování znemožněno byrokracií.

V Praze se snaží očkovat všechny. Na hraně zákona

Koronavirus

Kromě těch, kteří se očkovat chtěli a očkovali se zásluhou dobrých duší, které riskovaly, na nařízení nedbaly a prostě očkovaly, je také řada těch, kteří se neočkovali nebo měli problémy.

Mezi těmi, kteří měli s očkováním smůlu, patří například ti, kteří narazili na služby Fakultní nemocnice Ostrava. Její mluvčí potvrdila, že lidé bez dokladů, kteří se nemají čím prokázat, posílají místo očkování ven, tudíž případně se nakazit či šířit virus nebo doufat, že ani k jednomu případu zásahem vyšší moci nedojde. Naštěstí na jiných místech včetně hlavního města lidskost a lékařská povinnost nad byrokracií vítězí.

Argument ministerstva v čele s Vlastimilem Válkem, že nehodlají podporovat vakcinační turismus, je solidní jako most z papíru na vodě. V dnešní době je vakcín víc než lidí, kteří se chtějí očkovat, tak proč by si někdo dával práci a zrovna k nám jezdil nechat se píchnout? I kdyby chtěl, může tak učinit v okrajových státech Unie.

Neochota očkovat cizince žijící v ČR méně než devadesát dní z důvodů byrokratických překážek je mírně řečeno nešťastná, hloupá a z hlediska veřejného zdraví nebezpečná.

Případ je jasný. Jsme lidé, žijeme spolu, potkáváme se, trpíme děním kolem koronaviru stejně, tudíž máme mít i stejný přístup k vakcíně, bez rozdílu na počet dnů pobytu. Ministerstvo zdravotnictví má chránit zdraví celé populace, protože když část nechá neočkovanou, ohrožuje celou společnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám