Hlavní obsah

Pohledem Thomase Kulidakise: Babišovo ANO by kvůli kauze STAN moc škodolibě hýkat radostí nemělo

Kdo jsi bez viny, hoď kamenem, tak zní stará biblická moudrost. Toho by se měla držet i politická opozice v čele s nejsilnějším ANO v případě nejnovější kauzy vládního hnutí STAN.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Jakkoliv je potřeba ctít presumpci neviny z hlediska soudního, z politického je zřejmé, že nejen kolem pražského magistrátu a náměstka STAN Petra Hlubučka byl opravdu nevábný Augiášův chlév. Mytického hrdinu, který by ho vyčistil, těžko pohledat, nastoupil tedy zásah policie.

Chapadla chobotnice, která vyrostla ve Zlínském kraji a v níž podle dostupných informací hrál prim podnikatel Michal Redl, jsou jen potvrzením šuškandy, která se táhla roky.

Redl už ostatně sehrál roli dříve. Ještě v době, kdy STAN vedl nynější ministr školství Petr Gazdík, si kvůli kontaktům s ním musel nechat zajít chuť na funkci ve vedení hnutí europoslanec Stanislav Polčák. Politik, kterého se týkala také předchozí kauza STAN, když se snažil vydělat na zprostředkování odškodnění za výbuch ve Vrběticích.

Kontakt s Krejčířovým člověkem připravil Polčáka o kandidaturu na funkce ve STAN

Domácí

Redl měl dobré kontakty, jelikož jeho tatínek, podnikatel Petr Redl sponzoroval hnutí STAN ve Zlínském kraji ještě za Gazdíka. Zbytek už je víceméně známý. Je to prostě další hřebík do víka rakve politické pověsti hnutí STAN, které slibovalo společně se zbytkem koalice novou, lepší, čistější politiku.

Politická opozice logicky, a jak také jinak, se na kauze pase. V mrvě další korupční kauzy se snaží najít živnou půdu pro své růže politického výsluní. Množí se výzvy k rezignaci šéfa STAN a ministra vnitra Víta Rakušana, jehož straničtí podřízení mu zatápí tak, že opozice musí jen zelenat závistí, protože to by sama nevymyslela. Za hnutí ANO zaperlili nejvíce – jak také jinak – bývalý ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček a šéf hnutí Andrej Babiš.

Mezi ježděním obytňákem a obrážením hudebních festivalů Babiš vzkázal: „STAN je organizovaný zločin. Mluvil jsem o tom opakovaně. Myslím, že všichni víme, že je to uskupení, které šlo do politiky loupit peníze pro sebe, takže to není nic překvapivého.“ Havlíček dodal: „To, co se odehrává na pražském magistrátu a ve Středočeském kraji, je Liga mistrů organizovaného zločinu. Úplatky, drogy, konspirace, vysoká politika… A to je zřejmě jen začátek.“

Nacher: Hlubučka jsem vyzval k rezignaci. Babišovo obvinění se nepojilo s politickou funkcí

Domácí

Poslanec ANO Mašek rovnou vyzval ministra vnitra k rezignaci. Munici mu ostatně dodal sám Rakušan, jehož nástup do funkce provázela okamžitá výměna policejního prezidenta. K tomuto sboru se přidali všemožní stoupenci, členové a fandové ANO. Do klína jim spadnul poklad, tak proč ho nevyužít.

Dotyční by si ale měli uvědomit, že si zadělali na jednoduchý a oprávněný protiútok nejen od úderky STAN, ale také od svých oponentů a od zbytku vlády. Než totiž někdo začne kritizovat, měl by mít jistotu, že má svůj vlastní Augiášův chlév vyčištěn a že má před vlastním prahem zameteno.

Nezapomínat, že si ANO změnilo stanovy o nemožnosti členství a držení funkcí v případě trestního stíhání. Že předsedu Babiše čeká na podzim soud. Že jsme nedávno řešili kauzu Stoka. Tam byla korupce v Brně, straník ANO Švachula dostal u soudu flastr. Argumentace, že Babiš má na krku soud kvůli podnikatelské činnosti, a ne politické praxi, se sice zdá logická, ale je krkolomná a mnohé neřeší.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

Co se děje kolem STAN, je karikatura na politické předvolební sliby pětikoalice. Opozice v čele s ANO by ale měla vědět, kdy je lepší držet se úsloví mlčeti zlato, než si někdo vzpomene na rčení o lupiči, který volá, chyťte zloděje. Na aktuální kauze je nejhorší, že eroduje poslední zbytky iluzí důvěry v politiku na místní i celostátní úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám