Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zlo v Rusku? Nejen tam. V Česku také

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putinovi okupanti na Ukrajině vraždí nevinné lidi. Mnozí teprve teď (je to přirozené, měli jiné starosti) nechápavě zírají na to, čeho jsou Putin a jeho zombie schopni. Velmi stručně: Jde o výsledek více než stoleté genocidy toho nejlepšího, co v Rusku bylo, tím nejhorším, co v Rusku bylo, je a teď převládá.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Bolševici koncem roku 1917 založili své vládnutí na zlé energii lůzy, která byla vděčná za povolení shora, aby loupila, znásilňovala, zabíjela a mstila se na těch, koho nenáviděla kvůli tomu, že jsou na tom lépe. Nechme teď stranou, do jaké míry to zavinily samotné oběti tím, že nedokázaly anebo nechtěly pochopit, v jaké zemi žijí a jaká propast mezi nimi a zbytkem společnosti zeje. Nakonec v této propasti zmizely.

V zemi zavládli nedostudovaní, zakomplexovaní jedinci, kteří se opírali o mentálně netknuté obrovské masy pocházející zpravidla z venkova. Kdo alespoň trochu zná sovětské dějiny, ví z mnoha případů, jak důkladně se ničila byť jiskérka rozumu, cti, podnikavosti, kterou stát nenařídil.

Po pádu sovětské moci netrvalo dlouho a Rusko Vladimira Putina, ideálního produktu SSSR, se vrátilo k potlačování, vyhánění či vraždění těch, kteří nechtěli navázat na tradiční ruské schéma car – bojar – otrok. Putin uspěl. Země je v limbu. Hrstky protestujících jsou bezmocné, přijde si pro ně policie a oni se ani nebrání. To nejlepší, co v Rusku bylo, je, až na čestné výjimky, mimo hranice RF. To nejhorší, co tam zůstalo a přikyvuje Putinovi, se nikam nehne.

To je poznámka k četným, dobře myšleným připomínkám ve veřejném prostoru, že stačí otevřít „prostým Rusům“ oči na to, co páchá jejich Vůdce, a věci se změní. Není tomu tak.

Proč to ale hlavně říkám? Protože dnes už jen mozkový lenochod pochybuje, že existuje čisté zlo. Ostatní toto zlo denně vidí v záběrech ruského ničení Ukrajiny. A zmiňuji to především proto, že zlo není lokální nebo národní specifikum. Není jen v Rusku. Je v každé národní společnosti. I v české.

Dnes jsou nositelé zla zalezlí, až na pár jedinců, u nichž láska k válečnému zločinci Putinovi převažuje nad pudem sebezáchovy. Nikam ale nezmizeli. Nejvyšší státní zástupce je varoval, že se mohou dostat do střetu se zákonem. Až největší hněv lidí opadne, zase vylezou. Neměli bychom zapomínat, kdo jsou a že jsou mezi námi.

Protože, abych parafrázoval výrok jejich gurua (který ovšem převlékl kabát rychlostí utíkajícího vepře): „Člověk, který toleruje činy páchané zlem, je sám objektivně nositelem zla.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám