Hlavní obsah

Víme o nich, česká policie eviduje podněty na schvalování ruské agrese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká policie monitoruje dění na webu a sociálních sítích a eviduje desítky podnětů na příspěvky schvalující ruskou agresi na Ukrajinu. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž již dříve uvedl, že takováto veřejná prohlášení mohou být posuzována z pohledu trestního práva.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Omlouváme se, že nereagujeme na každé označení v příspěvcích. Není to vždy žádoucí a taktické,“ doplnila policie ve svém vyjádření.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž v sobotu upozornil na to, že veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být za současných okolností posuzována jako trestný čin.

Šéf žalobců podotkl, že podle Listiny základních práv má každý právo vyjadřovat své názory, avšak i svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity.

Ohledně právní kvalifikace skutků připadá v úvahu schvalování trestného činu s až roční sazbou vězení, případně trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Za ten lze uložit až tříleté odnětí svobody.

„Nejvyšší státní zastupitelství apeluje na všechny osoby, aby se v této tíživé době neuchylovaly k veřejným projevům, které by překračovaly stanovená ústavní a zákonná omezení,“ napsal Stříž.

Demonstranti v Praze se střetli s příznivci Ruska

Stalo se

Policie na toto stanovisko reagovala tak, že je připravena zaměřit se na danou problematiku nejen na veřejných shromážděních, ale právě i v kyberprostoru.

„Společně se státními zastupitelstvími budeme pečlivě vyhodnocovat obdobné projevy a důkladně analyzovat, zdali nenaplňují skutkovou podstatu zmíněných trestných činů,“ uvedla.

Vlak se zbraněmi pro Ukrajinu už je v Polsku

Válka na Ukrajině

Pod trestný čin schvalování genocidia spadá podle českého trestního zákoníku nacistické, komunistické nebo jiné genocidium, zločiny proti lidskosti, válečné zločiny či zločiny proti míru.

Schvalování trestného činu se dopustí ten, kdo „veřejně schvaluje spáchaný zločin nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám