Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vztek

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že vztek je špatný rádce. Je to pravda.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Například když ústavní právníci varují, že vláda porušuje ústavu, musí zůstat a zůstávají v rámci právnické korektnosti.

Když spolumajitel oděvní značky Le Premier Jakub Lohniský popisuje, jakým výsměchem je vládní pomoc podnikatelům, drží se též v rámci korektnosti. I když by vzhledem k tomu, jaký je rozdíl mezi Babišovým PR a reálným životem, měl nárok na jadrnější výrazivo.

Když se v reakci na uzavírání hranic, s nímž si před občany hraje jako s jojem tato vláda, ozve skupina senátorů, že kvůli tomu připravují ústavní stížnost, také mluví neutrálně. Nezávislý senátor David Smoljak zvolený na kandidátce STAN řekl České justici: „Hlavní roli ve stížnosti hraje uzavření hranic a to, že vláda svým občanům upírá možnost vycestovat ze země.“

To jsou projevy lidí, kteří jsou vázáni svým povoláním nebo funkcí. Tak to má být. Málokdo by uvítal, kdyby senátor nebo ústavní právník použil slova, která bez rozmyslu povíme, když nás ovládne opravdový vztek. Je součástí politické a obecné kultury, když se lidé v podobném postavení i k největším lumpárnám vyjadřují kultivovaně.

Naštěstí je kultura košatá a neobsahuje pouze korektnost. Má i neslušnou složku. Ostatně si lidstvo nevymyslelo nadávky a drsné reakce jen tak z plezíru. Potřebovalo vybít vztek, aby nepřešel do fyzické inzultace, jejíž následky mohly být nevratné. Anebo si zanadávalo, když se na zdroj vzteku nedalo dosáhnout.

Primule je kytička, Prymula je epidemiolog. Jako odborníka ho nikdo nezpochybnil. Jako amplion vládních záměrů je beznadějně rozbitý. Všichni mají v živé paměti jeho rozjímání o tom, že hranice ČR mohou být uzavřené i na dva roky. A referát o promořování. Čerstvě přišel s úvahou, že hobbymarkety, jejichž otevření umožnila vláda ještě před Velikonocemi, možná budou muset zavést další opatření. Protože, jak uvedl, představují tyto obchody riziko kvůli šíření koronaviru.

A do…! Co je to za…?!

Roman Prymula je ale malý pán. Pán na Hradě se posledně lidem vysmíval do očí a dostal tuto – politicky nekorektní, zato oprávněnou – reakci od Mirka Topolánka. V tomto případě je blíž pověstným dolním deseti milionům bezpochyby expremiér, nikoli prezident.

Na závěr ocituji z Listiny základních práv a svobod:

„Článek 23. Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny.“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

To se může stát, pokud dostatečné množství občanů dostane neudržitelný vztek.

Reklama

Výběr článků

Načítám