Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Světská sláva, polní tráva. V politice obzvlášť

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věslav Michalik nebude ve vládě Petra Fialy ministrem průmyslu a obchodu. Proč? Rozhodně nikoli z důvodů, které jednou označil ústavní právník Jan Kysela za neslučitelné s ministerskou funkcí: „To mohou být evidentní deficity, např. že je to analfabet nebo kanibal.“ Není ani zločinec. Přesto ve Fialově kabinetu nebude a převládající ohlas na tento krok je ve veřejném prostoru příznivý. Je to vůči Michalikovi nespravedlivé?

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Na první pohled je. Ale chce to pojednat o prostředí, do kterého se rozhodl přihlásit jako jeden z jeho nových strůjců. Michalik je úspěšný podnikatel a úspěšný starosta. Kdyby se ale stal ministrem, bylo by velmi pravděpodobné, že úspěch vlády, jejíž by se stal součástí, by byl od samého začátku podvázán jeho přítomností a nakonec by se neuskutečnil.

Zní to nepříliš srozumitelně. Tak to zkusím jinak. Kdyby se stal Michalik členem Babišovy vlády, bylo by to pravděpodobně v pořádku. Důvod je jasný: vede-li kabinet premiér celý v cákancích svého střetu zájmů, neprůhledných operací a stíhání, která se kolem něj jen rojí, nemůže být jeho podřízený lepší než šéf, ale může šéfa pojmout jako maják a taky si pořídit nějakou aférku. To by tolik nevadilo.

Jenže Fialův tým sliboval právě výraznou změnu v porovnání s dobou Babišovou. Ta se, jak známo, vyznačovala výrobou a univerzálním použitím hroší kůže. Nechce-li nová vládní parta hned na začátku navlíknout na své čisté oblečení zbytky oné kůže, která zaplavila Strakovku, nesmí dopustit ani stín podezření, že po vzletných slibech bude ve skutečnosti nerušeně pokračovat v kejklích předchozí garnitury.

Věslav Michalik oznámil, že jeho podnikatelské aktivity na Kypru byly legální, nechce však, aby situace působila nastupující vládě problémy, které předchozímu kabinetu způsobovalo podnikání premiéra Andreje Babiše. Deník N v pondělí uvedl, že Michalikova někdejší firma v minulosti půjčila přes kyperskou firmu Lowfield Investments nejméně 4,6 milionu eur.

Michalik ani jeho manželka Hana nechtěli říct, kdo za společností z daňového ráje stojí ani jaký je původ peněz. Anonymní kyperské firmy umožňují skrýt koncové vlastníky. Michalik později uvedl, že majitelem firmy byla právě jeho manželka.

Michalik ministrem nebude

Domácí

Takže je to vůči Michalikovi nespravedlivé? Vždyť dosáhl pozice nejen úspěšného podnikatele, ale také úspěšného starosty Dolních Břežan. A podnikal legálně. Zároveň však platí Světská sláva, polní tráva. V politice obzvlášť. Anebo, jak se říkalo v Mrazíkovi, kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses medvědem.

Michalik mlžil, čímž podkopal důvěryhodnost nové vlády ještě předtím, než byla vůbec ustavena. Vypadá to na spravedlivý verdikt.

Reklama

Výběr článků

Načítám