Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Staří, mladí a společný nepřítel

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsem včera šel na Hradčanské náměstí, kde začínala demonstrace Milionu chvilek, zvolil jsem si cestu přes Staré zámecké schody. Nahoře mě ale čekala dlouhatánská fronta před bezpečnostní prověrkou při vstupu do prostor, kde za tlustými zdmi pod dohledem ochranky dlí prezident republiky.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

A opět jsem si řekl, že jeho moudrost je nad moje chápání. Představte si, co by se stalo, kdyby bezpečnostní prověrky odvolal a pak by nám mohl být ukradený!

V Praze protestovaly tisíce lidí. Milion chvilek varoval před rozvratem institucí

Domácí

Překonán touto moudrostí jsem stání ve frontě vzdal a šel zpátky kolem Senátu na Malostranské náměstí. Průvod chvilkařů byl hlasitý, Malou Stranou znělo: Babiše do koše!, Média jsou naše!, Chceme slušnou vládu! V Mostecké před vchodem na Karlův most seděli u zdi čtyři bezdomovci. Jeden se zeptal: „Co je to za rámus?“ Druhý odpověděl: „Nevím. Demokrati prej.“

Na Karlově mostě fotil vyfešákovaný mladík svou slečnu, která se už už naštelovala do správné pozice a vtom se přiblížil lomoz Chvilek a policisté před průvodem. Slečna se naštvaně vrátila do přirozeného postoje a vyhrkla: „Co to k...a je? Policajti!?“

Na Staroměstském náměstí už ale byli jen občané v pravém slova smyslu. Z pódia zněl velmi stručný kurs základů demokracie včetně toho, jak mají fungovat jednotlivé instituce. Podle reakcí lidí v mém sousedství, kteří viditelně nepláli láskou k Andreji Babišovi, jim ty věci, které leckomu připadají jednoduché, docházely souhrnně poprvé.

Milion chvilek kromě nutné osvěty přivedl tři dobré řečníky s rozdílnými představami co dál. Daniel Kroupa vzkřísil ducha boje s totalitou, který sváděl jako předlistopadový disident zde od 01:37:40. Ondřej Závodský byl tvrdý k Babišovi, ale řekl: „Pojďte bojovat s rozdělením naší země. Pojďme tyto příkopy zasypat. Pojďme přesvědčovat lidi, aby nevolili zlo.“ zde od 01:47:00.

Fedor Gál završil mítink projevem, který byl podle mě letošním nejvyzrálejším veřejným vystoupením zde od 02:17:00.

Mimo jiné řekl: „Celý svůj život věřím v dialog, ale čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, že vocaď pocaď. Dialog s fanatiky, dialog s dogmatiky a dialog s politickými kšeftaři není možný! S těmato lidma se musíme konfrontovat a jediné, čemu oni rozumějí, je síla. Nestačí odvaha, nestačí moudrost, rozumějí jenom síle. Buďme silní.“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Jenže síla fanatiků, dogmatiků a sluhů je zatím větší a neslábne. Na náměstí tedy budou nakonec chodit občané, kteří se nechtějí stydět sami před sebou a před dětmi, že se nechali umlčet agresivně poslušnou většinou. Jako před listopadem. A přece jenom více.

Reklama

Výběr článků

Načítám