Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Slavnost pokrytcova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí dne 7. března 2022, kdy si připomínáme 172. výročí narození prvního čs. prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, předá prezident republiky Miloš Zeman státní vyznamenání za roky 2020 a 2021. Ukrajina v těchto dnech čelí ruské agresi. Prezident republiky proto rozhodl, že řádový den bude spojen s vyjádřením solidarity s Ukrajinou.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Při slavnostním střídání stráží ve 12:00 hodin bude na I. nádvoří Pražského hradu, čestném dvoře, vyvěšena vlajka Ukrajiny a zazní ukrajinská a česká hymna. Hosté slavnostního ceremoniálu předání státních vyznamenání prezidentem republiky budou v písemném programu večera zdvořile požádáni, aby poskytli finanční příspěvek na pomoc ukrajinskému lidu. Slavnostní recepce ve Španělském sále je z rozhodnutí prezidenta republiky zrušena.

To byla zpráva z Pražského hradu.

Tady je další zpráva:

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ani předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se předávání vyznamenání na Hradě nezúčastní, nezapomínají na Zemanovy postoje k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Účast odmítl i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský stejně jako místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů, místopředsedové dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Olga Richterová (Piráti) či šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob.

Naopak premiér Petr Fiala (ODS) i většina členů vlády na předávání státních vyznamenání na Hrad v pondělí dorazí, potvrdil v nedělní Partii Terezie Tománkové ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj je to symbolické gesto v této nelehké době.

Kde je tedy zakopaný pes?

Ve vztahu k pokrytci, který rádoby otočil vůči válečnému zločinci Putinovi, když mu začalo téct do bot. Pokrytcem míním Zemana, který okamžitě vycítil, že lidé jsou naladěni příliš protikremelsky, aby mu i nadále odpouštěli jeho promoskevské chování, které předváděl dlouhá léta.

Je nejen pokrytec, ale také pokrytec zbabělý. Když pochopil, že hrozí velká ostuda a na jeho akci nepřijdou přední politici kvůli pohrdání, které vůči němu cítí, zabalil tu akci tak, aby to vypadalo, že slouží Ukrajině. Co že tak najednou? Byl to Zeman, který bohorovně mluvil o „občanské válce“, „chřipce“, nutnosti vykšeftovat Krym za peníze a „finlandizaci“ Ukrajiny. Dobře ho tam znají a mají ho za Putinova poskoka. A tento člověk má teď zničehonic skládat hold Ukrajině bojující proti jeho kámošům?

Fialova vláda, která se drží zásady Nedrážděte dědečka, je sice starý, ale umí se vztekat, za pokrytcem přijde. Předseda Senátu, předsedkyně Sněmovny, další politici a předseda Ústavního soudu, kteří s pokrytcem ztratili trpělivost do té míry, že už to neváhají ukázat veřejně, odmítli.

Voliči zhodnotí, kdo se zachoval důstojněji.

Související témata:

Výběr článků

Načítám