Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Rusové a Češi, Rusáci a Čecháčkové

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Po Buči a včerejším ruském oficiálním návodu na genocidu Ukrajinců by neměl nikdo s mozkem v hlavě mít pochybnosti, že stejně tak bez váhání by zahájilo dnešní Rusko genocidu Čechů, kdyby tu možnost mělo. Heslo by mohlo být Doděláme, co dědové v šedesátém osmém nestihli.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Deukrajinizace“, kterou v pondělí podrobně rozvedla státní tisková agentura RIA Novosti, by se v tomto případě jen přejmenovala na dečechizaci.

Že se současní ruští führeři inspirovali doslova v tvorbě německých nacistů, doložil kolega Michal Musil. Já jen dodám, že již v roce 2014 vychvaloval Hitlera mimo jiné jako velkého německého státníka, který vzal Čechům Sudety, Putinův tehdejší přední propagandista Andranik Migranjan v ústředním listu Izvěstija.

Ruská státní agentura otevřeně píše: Ukrajina nesmí existovat

Evropa

Sám vůdce zas chválil Goebbelse a jelikož má smysl pro cynický humor, udělal to rovnou na setkání se zástupci chasidů. A nakonec dnes zveřejnil někdejší ruský prezident a pak premiér Dmitrij Medvěděv post v Telegramu, kde napsal, že Ukrajince, kteří podle něj vyznávají nacismus (ve skutečnosti chtějí nezávislost na Moskvě), bude Rusko fyzicky likvidovat, protože má za cíl vybudovat „otevřenou Eurasii od Lisabonu do Vladivostoku“.

Podstata ruského režimu je jasnější než kdykoli předtím. Je tady ale jedna věc, kolem které to vře.

Takže: jsou základem Putinova režimu Rusové, nebo Rusáci? Vysvětlím, jak chápu ten rozdíl. Rusové dlouhá léta utíkají z Putinska, protože je vůči nim nepřátelské až vražedné. Rusáci tam zůstávají a jsou čím dál agresivnější. Rusové vytáhli na pochod Prahou s protiputinskými plakáty, ač dobře věděli, že kremelští špióni, kterých je v Praze dost, včetně zdejších Rusáků, je evidují a pošlou to do centrály. Rusáci opakovaně demonstrují v Německu na podporu svého führera. Dalo by se pokračovat.

Ruský Protiválečný výbor, který vytvořily známé demokratické osobnosti v exilu, chce přesvědčit mezinárodní organizace, aby Rusy odlišily od Rusáků jednou provždy na základě splnění jasně stanovených kritérií, která by se týkala chování jednotlivců vůči totalitnímu režimu. Mělo by to skončit vydáváním mezinárodních ID Rusům, zatímco by Rusákům zůstaly Putinovy pasy. To je ovšem zatím jen nápad.

Nemůžu na závěr opomenout důležitý detail. Rusáci Rusy nenávidí a vždy je potírali. Totéž se dá říct o vztahu Čecháčků k Čechům (tady doufám nemusím rozdíl vysvětlovat; je v zásadě stejný jako mezi Rusáky a Rusy). Dnes pozoruji, že Češi se dokážou dohodnout s Rusy, ale Čecháčkové mají tendenci Rusy hodit do jednoho pytle s Rusáky. Je to nakonec logické. Češi jsou blíž k Rusům než k Čecháčkům a Rusové blíž k Čechům než k Rusákům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám