Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nové humorné příhody pana Kečola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu dopoledne se mi vybavil jeden sovětský vtip. Brežněv vydal knížky Malá země, Vzkříšení a Celina, kde byl uveden jako autor. Chce se dozvědět, jak se líbily členům politbyra. Zavolá Andropova. „Četl jsi to?“ - „Četl a dělal jsem si výpisky. Geniální dílo!“ - „Výborně, můžeš jít.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Volá Suslova. „Tak co říkáš?“ - „Celou noc jsem se od čtení nemohl odtrhnout! Teď mě nechte prosím jít, musím dočíst poslední stránku!“ Další je Gromyko. „Tak co?“ - „Už to dávají v USA do povinného čtení!“ Brežněv zůstane sám a pomalu říká: „Všem soudruhům se moje knížky náramně líbí… Že bych si je přečetl taky?“

Jak málo stačí, aby se člověku vybavili sovětští papaláši. Jen jsem pracovně sledoval sněm ANO. Tam oznámili, že je na světě nová knížka. Andrej Babiš napsal i předmluvu. Dílo má název Může za to Babiš a jeho vláda. Babiš je psáno obrovskými písmeny, vláda o hodně menšími.

Představte si Babiše, který když nemá před sebou sepsaný projev, není schopen mluvit souvisle déle než půl minuty, jak smolí jednu stránku za druhou, nedělá chyby a na závěr je z toho něco jiného než slátanina. Hned byl pracovní úkol, sledovat sněm, veselejší. A to nebylo jediné komické číslo.

Richard Brabec, který jednání řídil, oznámil, že bude mluvit Radek Vondráček, a i když by chtěl on, Brabec, dodat, že se doprovodí na kytaru, neudělá to. Vondráček posléze prozradil, že se celý život chová podle Immanuela Kanta. Kant, jak všichni vědí, vždy vyskočil v Královci s kytarou na jednací stůl místního magistrátu a zazpíval svůj velký hit Kategorický imperativ.

Když zazněla na sněmu nesmělá kritika ANO z úst ostravského primátora Tomáše Macury, vyskočil Babiš jako čertík z krabičky, vyzval své věrné k boji a oni se pak na Macuru vrhli. Dovolil si totiž vyjádřit nesouhlas s tím, že elektorátem ANO mají být důchodci a městská chudina. Když promluvila Macurova náměstkyně Zuzana Bajgarová a vyzvala hnutí, aby se více zaměřilo na sebe než na kritiku jiných, opět se vymrštil Babiš a naznačil, že v Ostravě bude asi nějaké hnízdo. Pak ANO prohlásilo, že dvě malá křídla tu jsou: levé je prý Babiš, pravé Alena Schillerová a Karel Havlíček. Babiš nejméně dvacetkrát zopakoval, že ANO je kečol party (catch-all party). Babiš je pak logicky pan Kečol.

Bylo to dlouhé jednání a ideu ANO maně vyjádřil Kečol, když mluvil o tom, že pravice a levice podle něj neexistuje a je jenom boj o koryta.

Reklama

Výběr článků

Načítám