Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Minulost natahuje kostnaté prstíky

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Génius aforistické tvorby Stanisław Jerzy Lec napsal: „Nejtěžší je předpovědět něčí minulost.“ Jsme ale v situaci, kdy tento aforismus neplatí. Minulost je s námi na nejvyšší úrovni. Natahuje kostnaté prstíky, aby toho chňapla co nejvíce.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Víme, jak se postavil Evropský parlament k muži, který je t. č. českým premiérem. V čele vlády podle drtivé většiny europoslanců stojí pochybná existence. Není třeba hledat s lucernou za bílého dne, abychom našli lidi v Česku, kteří proti této definici nebudou mít vůbec nic a přidají vlastní peprné hodnocení.

Samotnému Andreji Babišovi neškodí rezoluce Evropského parlamentu fakticky nijak. Může pokračovat ve své činnosti, může dál makat na tom, aby bylo líp. To pouze Česko je delší dobu v očích Evropy a světa fajn země, akorát je tam pořád vrchní, kterej je ňákej divnej. Nejdříve pouze Miloš Zeman, teď k němu do party Andrej Babiš. Ale zatímco Zemana jenom tiše nikam nezvou, aby se pak nemuselo politicky větrat, Babiš si vysloužil rezoluci celého Evropského parlamentu. Je to známější firma.

Premiérův muž na Brno a další práce Jaroslav Faltýnek včera v ČT usnesení europoslanců všemožně zlehčoval. Sekundovali mu v tom místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová a šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Jestliže jde o prkotinu, jaké by mělo být chování politika s demokratickými geny? Pokrčí rameny a bude dál dělat to, co považuje za správné.

Co ale provedla Babišova kostnatá ručička? Vzrušila se pamětí uschovanou v genech. Tentokrát za rezoluci nemohl Miroslav Kalousek. Ani kampaň. Teď jsou nepřáteli českého státu… Tři, dva, jedna: „Jak každý ví, stojí za ní čeští europoslanci, kteří dělají vše jen pro to, aby Českou republiku v Bruselu poškodili.“ Babiš = Česká republika. Dříve řekl, že tito čeští europoslanci jsou vlastizrádci. Pak se sice omluvil, ale můžeme si poznamenat, že v jeho očích Babiš = vlast.

Pak ani tahle hrůza nepřekvapí. Stejně jako hrátky na pohana v dešti.

Je to známý slovník. S nejstrašnějšími následky se ozýval před sedmdesáti lety v procesu s Miladou Horákovou. Babišovy mentální kořeny vězí v komunistické minulosti. V napjatých chvílích se to odhalí jako říční dno za sucha.

Shrnutí pro děti. Byla jednou jedna země, kterou nevedl král ani prezident, ale sprostý hokynář se špinavýma rukama. Ale když sousední země říkaly, že mu z rukou odkapává špína, křičeli slušní lidé: „Běžte pryč, chytráci! Vy nám párek v rohlíku zdarma nikdy nedáte!“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Shrnutí pro dospělé. „Ti, kteří si nejsou s to pamatovat minulost, jsou odsouzeni k jejímu opakování.“ (George Santayana).

Reklama

Výběr článků

Načítám