Hlavní obsah

Babiš: Za rezolucí EP o střetu zájmů stojí čeští europoslanci

– Praha

Za rezolucí Evropského parlamentu podle premiéra Andreje Babiše (ANO) stojí čeští europoslanci, kteří dělají vše pro to, aby Českou republiku v Bruselu poškodili. Babiš to v sobotu v reakci na páteční kritické usnesení Evropského parlamentu kvůli jeho možnému střetu zájmů sdělil ČTK.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš

Článek

Rezoluce se podle Babiše snaží ovlivnit výsledek auditních procesů v rámci EU. Premiér kritizuje Evropský parlament také za to, že údajně bez jakýchkoliv konkrétních znalostí a důkazů nabádá k činění kroků ve vztahu ke konkrétnímu trestnímu řízení na území ČR.

Agrofert: Europarlament si vymýšlí, europoslanci se nechali zneužít

Domácí

To může být podle něho vnímáno jako důkaz politického a mediálního tlaku na justiční systém v ČR a vměšování do vnitřních záležitostí, které patří nezávislým a hlavně nepolitickým orgánům.

Poslanci Evropského parlamentu v pátek jasnou většinou hlasů schválili usnesení kritické k možnému střetu zájmů Babiše.

Evropský parlament drtivou většinou schválil rezoluci proti Babišovi

Evropa

Šéf české vlády podle europoslanců zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu Evropské unie a zároveň kontroluje holding Agrofert.

Rezoluce vyzývá Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů a české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání. Právně nezávazné usnesení podpořilo 510 poslanců, 53 jich bylo proti a 101 se zdrželo hlasování.

Reklama

Výběr článků

Načítám