Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Mezera v dějinách v čele státu. Kdo ji potřebuje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začnu ruským vtipem. Vždyť to bude o Miloši Zemanovi a ten je s Ruskem spojen na věčné časy a nikdy jinak. Takže vtip: Sejde se parta, popíjejí, blbnou a užívají si, jen jeden maník sedí tiše a nic neříká. Ostatní na něj nejdřív koukají divně, a pak si řeknou, že bude asi chytrý nad jejich chápání a za chvíli už k němu vzhlížejí málem s úctou. On pak otevře ústa a oni mu na těch ústech visí, co moudrého řekne. A uslyší: „Chlast nám došel.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Víc než týden trvalo Miloši Zemanovi, než otevřel ústa. Včera národu sdělil, že celou tu dobu byl zahrabaný v Lánech. Neměl čas poděkovat našim spojencům v EU a NATO za podporu ve věci útoku Ruska na území České republiky. Zato setkat se s Václavem Klausem a zaslat gratulační telegram ekvádorskému prezidentovi dokázal i zahrabán.

Ovoce týdenního soustředění spadlo ze Zemanova stromu včera. Spíš než české ovoce to ale byly ruské frukty. Udělal vše, aby co nejvíce zamlžil kauzu Vrbětice a co nejvíce vyhověl kremelské verzi příběhu. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí nastartovala svou volhu ihned po Zemanově projevu. Kreml může Zemanovi dát ruskou pětku.

Generál v. v. Petr Pavel napsal: „Zpochybnění závěrů bezpečnostních složek a tím i opatření vlády, která z nich vycházela, mimořádně nahrává Rusku v jeho dezinformačním úsilí, rozděluje nejen českou politickou reprezentaci, ale i veřejnost a vyvolává nedůvěru našich spojenců, jestli si podporu vůbec zasloužíme.“ Ruský investigativní tým The Insider raději pro ty své čtenáře, kteří se neorientují, zopakoval svůj starší materiál o tom, jak Kreml uplatil Zemana.

Jednoho dne si budou lidé promítat včerejší Zemanův vstup a budou se divit, jak se mohlo stát, že v čele státu byl muž s evidentními známkami tak silného opotřebení, že úřad prezidenta republiky svým chováním vážně kontaminoval. Zněla nesouvislá řeč, nejapná přeřeknutí, nejistotu vybíjel hulvátstvím vůči moderátorce. Nebyl to prezident, ale mezera v dějinách.

Navíc ignorant ve věcech, které ovládat musí. Je přesvědčen, že coby vrchní velitel ozbrojených sil velí policii a že může, ale také nemusí Sněmovnu rozpustit poté, co se na tom shodne 120 poslanců. Musel to číst vlevo dole. Není to pravda.

Zemana potřebuje v čele českého státu hlavně Kreml. K jeho odvolání vede složitá cesta, ale může být zahájena, pokud po říjnových volbách bude pro to ve Sněmovně 120 poslanců. Mně jako občanovi ale nikdo nemůže pro osobní potřebu zakázat rovnici Zeman = velezrada.

Reklama

Výběr článků

Načítám