Hlavní obsah

Zacharovová obvinila Česko, že ve Vrběticích skladovalo zakázanou munici

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v neděli na televizním kanále Rossija 1 opět napadla Českou republiku. Praha prý má vysvětlit, co se ve Vrběticích skladovalo za munici. Zacharovová vznesla obvinění, že šlo i o zakázané protipěchotní miny.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Článek

„Jak zjistila německá média (...) byly tam také protipěchotní miny,” uvedla mluvčí ruské diplomacie. Dodala, že na základě Úmluvy o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min a o jejich zničení nesmějí signatáři dohody uchovávat tyto zbraně na svém území.

Podle verdiktu krajského soudu ve Zlíně z roku 2016 ale firmy ve Vrběticích neskladovaly miny jako takové, nýbrž pouze těla min. Materiál tak nelze považovat za zakázaný.

Soud zprostil zbrojaře obžaloby kvůli skladování munice ve Vrběticích

Krimi

„Vedení země (Česka – pozn. red.) za posledních sedm let, kdy probíhalo vyšetřování, nemělo žádné předpoklady a žádné důkazy pro to, aby učinilo takové prohlášení,” nechala se dále slyšet Zacharovová.

Senátor: Důkazy nejsou, Zeman zapojení Ruska zpochybnil

Ruský senátor Alexej Puškov z Putinovy strany Jednotné Rusko v reakci na dopolední projev prezidenta republiky Miloše Zemana uvedl, že žádný důkaz o zapojení ruských tajných služeb do explozí ve Vrběticích neexistuje.

Ruský senátor Alexej Puškov z Putinovy strany Jednotné Rusko v reakci na dopolední projev prezidenta republiky Miloše Zemana uvedl, že žádný důkaz o zapojení ruských tajných služeb do explozí ve Vrběticích neexistuje.

„Není to překvapivé, neukázali důkazy, protože jednoduše neexistují,” napsal politik na sociální síti Telegram s tím, že se jedná o „propagandistický útok” na Rusko pod taktovkou Západu. Zemanův projev podle Puškova vážně zpochybnil zapojení Ruska do vrbětických výbuchů.

Ruská média citují Zemana: Důkazy o Vrběticích nejsou

Evropa

Z nedělního projevu Miloše Zemana ke kauze Vrbětice i ruská média vyzdvihují slova o neexistujících důkazech pro přítomnost ruských agentů v muničním skladu ve Vrběticích, kde se v roce 2014 odehrály exploze.

Tvrzení českých tajných služeb, že ze dvou výbuchů vrbětických skladů jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU, stálo přitom minulý týden u zrodu diplomatické roztržky mezi Českem a Ruskem.

Agentura Ria Novosti zprávu o Zemanově projevu zahajuje upozorněním na jeho slova o dvou verzích příčin explozí ve Vrběticích: neodborné zacházení s municí a činnost agentů zahraničních tajných služeb.

Zeman svým projevem pootevřel vrátka ruským dezinformacím, míní opozice

Domácí

Podle opozice Zeman projevem k vyšetřování výbuchů ve Vrběticích otevřel dveře ruské dezinformační kampani. Rozmělnil a zpochybnil prý už známé informace.

Diplomatická roztržka kvůli Vrběticím
Vztahy mezi Prahou a Moskvou jsou na bodu mrazu od minulé soboty, kdy česká vláda zveřejnila informaci, že se ruské tajné služby zapojily do výbuchů muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014, které si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.
Následně Česko vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli označeni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb. Moskva reagovala vypovězením 20 členů české diplomacie včetně zástupce velvyslance, čímž v podstatě paralyzovala ambasádu v Rusku, neboť tam zůstalo jen sedm diplomatů a 25 administrativně-technických pracovníků.
Česko prostřednictvím odpovědělo ultimátem. Rusové měli umožnit návrat vyhoštěných diplomatů, nebo Česko sníží počet těch ruských na ambasádě v Praze na stejný počet, jaký zůstal Čechům v Moskvě. Rusové nereagovali a Česko se tak rozhodlo zastropovat počet Rusů na jejich ambasádě na úrovni stavu českého zastoupení v Moskvě. Prahu musí do konce května opustit 63 pracovníků ruského velvyslanectví s rodinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám