Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Malá hamaka a rusky hovořící zrádce

Není spravedlivé, že kolem neuskutečněné cesty Jana Hamáčka do Moskvy, která vyvolala tolik vášní, znějí jen hlasy z české strany. Vždyť férovější je zahrnout také očekávání, pocity a hodnocení z míst, která měla Hamáčka v Rusku hostit.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Začínalo všechno idylicky. 14. dubna byl TASS zplnomocněn prohlásit, že Hamáček 19. dubna přiletí do Moskvy na jednání o dodávkách Sputniku V do Česka. V komentáři loajálního serveru gazeta.ru z 15. dubna stálo, že kvůli této cestě byli z české vlády vyhozeni dva ministři, Tomáš Petříček a Jan Blatný, protože bránili proniknutí Sputniku do Česka. Rýsoval se velký kšeft a kremelská média zněla optimisticky.

I když docent katedry zahraniční regionalistiky a zahraniční politiky Ruské státní humanitní univerzity Vadim Truchačov naznačil, že Moskva může podmínit prodej Sputniku tím, že Česko vrátí Koněvův pomník v Praze tam, kde podle Kremlu musí stát.

Ale už 17. dubna TASS sdělil, že Hamáček nepřijede, protože musí být na zasedání české vlády. Dne 19. dubna se ozval předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin s tím, že o této době měl mít setkání s Hamáčkem. Vysvětlil zrušení cesty tím, že na Hamáčka zatlačily Spojené státy americké. „Všechno, co se stalo, je možné vnímat jako nátlak ze strany USA,“ prohlásil Volodin, který je na sankčním seznamu EU a USA.

Pravoslavná televize Cargrad přišla s tvrdým odsouzením českého politika. Nebyl to ovšem Hamáček, ale Andrej Babiš. Vyčetla mu, že měl pověst proruského politika a teď zradil Rusko a prodal Česko Američanům. Co zbylo po tomto prodeji, nabídl prý Francouzům. Cargrad uvedl, že „rusky hovořící“ Babiš, na kterého „mají USA bezpochyby kompromitující materiály“, „v letech 1980–82 byl agentem StB pod krycím jménem Bureš a pravděpodobně spolupracoval s KGB“:

Hamáček byl zmíněn spíše kladně: „Skandál s vypovězením ruských diplomatů se stal jen několik dnů před plánovanou návštěvou Moskvy, kterou měl vykonat první vicepremiér Hamáček a během níž měl probrat dodávky nejlepší na světě ruské vakcíny. A právě Babiš, jak se uvádí, se postavil kategoricky proti této cestě!“

Nejnovější Hamáčkovo hodnocení přineslo Rádio Sputnik v ruštině už po vypuknutí aféry v minulých dnech. Rádio sdělilo posluchačům, že česky je Hamáček „malá hamaka“ a že je v Česku vybrán jako obětní beránek: „Hamáček je přece česky malá hamaka. Takže ho pověsí a pak se na něm všichni vyspí z celé té hanby.“

Není jasné, proč si Hamáček, jak řekl novinářům, myslí, že ho v Rusku mají za českého jestřába.

Reklama

Výběr článků

Načítám