Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jde Schwarzenberg, normálně… A už jde Zeman!

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Nevytvářej si modly v podobě čehokoli nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách pod zemí. Neklaň se jim a nesluž jim. To řeklo jedno nejvyšší stvoření jistému Mojžíšovi. Ale, jak o strašně moc let později přidali klasikové v jiné zemi, je to marný, je to marný, je to marný.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Rusko se zuby nehty snaží udržet v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Je to součást kremelského plánu na měkčí ovládnutí zahraničí, než byly kdysi tanky v Praze. České vládě to hlásí české tajné služby, mluví o tom odborníci, nesouhlasí s tím demokratická opozice, ale vládní činitelé v této věci projevují podezřelou urputnost hodnou hovad, k nimž se již přihlásil premiér Andrej Babiš.

V neděli se Kreml odhodlal ukázat české vládě, jak připravuje komanda budoucích pracovníků Dukovan, a ve velkém předvedl, jak jsou školeni v rozbití atomu. Jako atomy byli vybráni pokojní demonstranti. Výsledek byl opravdu famózní. Ale potlačování lidských práv v Rusku nemá mít vliv na obnovení dobrých diplomatických vztahů s Českem. Prostě eto ich dělo.

Kdo to řekl? Přítel Vladimira Putina, muž, jehož znovuzvolení na Hrad přivítal Putinův novinář Dmitrij Smirnov nadšeným tvítem: „Náš člověk v Praze na dalších pět let?“ Vida, nebyl to Miloš Zeman. Ne že by se nesnažil. Dokonce chce poprosit přítele Putina o vakcínu Sputnik V pro organismy Čechů.

Starý pes nepřekvapí, že předvádí stále stejné kousky. Ale pozor, dočkal se on i Putin významné pomoci od muže, který byl pro mnohé lidi dlouhá léta důvodem, proč porušovali přikázání citované na začátku tohoto textu. Tisková agentura Sovětského svazu (TASS), která je hlavní agenturou současného Ruska, si nyní hýčká Karla Schwarzenberga. A tentokrát nepřehání ani nelže. To jemu patří slova o tom, že současné mučení a teror, o kterém mluví sami Rusové jako o nástupu fašismu, jsou vnitřní ruskou záležitostí.

Mohly by být, kdyby nešlo o režim, který se právě dobývá do Česka jadernou brankou. Ať už byl důvod překabátění čestného předsedy TOP 09 jakýkoli, od teď platí další hláška odvozená od českých klasiků: „Jde Schwarzenberg, jo, normálně… A už jde Zeman!“

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová mi na dotaz napsala: „S postojem našeho čestného předsedy v tomhle případě nesouhlasím. O slušných vztazích jsme mohli mluvit v době uzavření Smlouvy o přátelství mezi Václavem Havlem a Borisem Jelcinem, ale tehdejší Rusko je pryč. Vladimír Putin dohodám a kompromisům nerozumí a rozumět nikdy nebude.“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

To je jiná řeč. Bez modly.

Reklama

Výběr článků

Načítám