Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dobro úplně vítězí jenom v pohádkách. Občas

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když pozoruji reakce na dvojí direkt na bradu Andreje Babiše (audit Evropské komise plus obnovení věci Čapí hnízdo), vidím v části společnosti naději, že konečně dostal, co si zasloužil, a skončí. Zvláště vycházejí-li nositelé této naděje z víry v pravdu a lásku.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Audit EK podle toho, co zveřejnila média, která ho získala, jednoznačně nevyznívá v Babišův prospěch. Kdyby se to podle těchto intencí dotáhlo až do konce, utrpí nikoli Andrej Babiš, ale Česká republika. Finančně i reputačně. Ačkoli by se mohlo zdát, že země, v níž je prezidentem Miloš Zeman a premiérem Andrej Babiš, těžko může mít v demokratickém světě horší pověst, než už stačila získat.

Obnovení řízení ve věci Čapí hnízdo znovu nastolilo situaci, že Česko má trestně stíhaného předsedu vlády. To je stejná osoba, která zároveň lítá ve věci auditu o nekalém čerpání evropských dotací. Jde o učebnicový moment, kdy se má odstupovat z funkce. A ve chvíli, kdy tento text píšu, běží ve Sněmovně vášnivá debata o auditu, kde opozice nešetří slovy odsudků. Ale – pozor, důležité! – Babiš u této debaty, která se týká jeho a pouze jeho, chybí. Vyflajzl se na to.

Od toho pojďme odvíjet opačný příběh. Pravda a láska v něm nevítězí, jejich místo je naopak, jak jednou uvedl hlavní protagonista, v p…i. Takže: proč Babiš demonstrativně předvádí své pohrdání Sněmovnou, tudíž vlastním poslaneckým slibem a Ústavou? Odpověď: protože ho podporuje násobně větší množství voličů, kterým jsou tyto věci ukradené, než je podpora voličů jiným politikům a stranám, kteří mají demokratické hodnoty jako své krédo. Čerstvý průzkum Medianu je zde.

Milion chvilek opět svolává demonstrace. Znovu se sejdou titíž lidé a budou protestovat. Nesejdou se ti, kterým Babiš vyhovuje. Nechme stranou, že sám premiér se může zachovat jakkoliv. Jen on totiž má kompletní informaci o spleti svých politických a podnikatelských zájmů, politických a dalších závazků apod. Ale kdyby se rozhodl nic neměnit, nic se také nezmění, dokud Andrej Babiš vyhovuje tak velkému množství obyvatel ČR.

Proč by ho měli přestat hájit? Jedněm přidal na důchodech. Sice ve skutečnosti mnohem méně, než hlásá, ale oni rádi uvěří, že se konečně našel dobrotivý císař pán, který se stará o chudý lid. I ty vlaky pro ně stojí méně. Dalším zajišťuje kariéru. Proč by měli měnit pána? Obecně navrátil Babiš opojný pocit z dob KSČ, že uspějí neschopní, když budou lízat paty vrchnosti. Neschopní ho proto jen tak neopustí.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Dobro úplně vítězí jenom v pohádkách. Občas.

Reklama

Výběr článků

Načítám