Hlavní obsah

ANO by ve volbách získalo víc než Piráti a ODS dohromady

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ber

Volební průzkum společnosti Median ukázal, že by volby nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 30,5 procenta, následované Piráty a občanskými demokraty, kteří by shodně získali 12,5 procenta bodu. Před prahem dolní komory by zůstala Trikolóra či Zelení.

Článek

Od posledního průzkumu Medianu zůstala přízeň voličů vládního ANO i opoziční Pirátské strany beze změn, a to navzdory demonstracím proti premiéru a šéfovi ANO Andreji Babišovi i personálním sporům u Pirátů.

V listopadu se také vyrovnaly preference ODS a Pirátů, obě strany by získaly ve volbách shodně 12,5 procenta.

Zisk po 7,5 procenta pak přiřkl průzkum SPD, ČSSD a KSČM. Právě SPD je stranou s nejvýraznějším poklesem voličské přízně od voleb v roce 2017. Tehdy získala 10,6 procenta hlasů.

ANO oslabilo o 3,5 procentního bodu

Parlamentní volby

Do Sněmovny by se dostali ještě Starostové a nezavislí (6 procent), TOP 09 (5,5 procenta) a lidovci (5 procent). Pod hranicí vstupu jsou Trikolóra (2 procenta) a Zelení (1,5 procenta).

ANO by mělo 82 mandátů

Podle přepočtu Práva by tak ANO získalo 82 křesel, Piráti s ODS po 27 mandátech. Komunisté, SPD a ČSSD by měly každá 14 zástupců, STAN devět, TOP 09 sedm a KDU-ČSL šest. Případná koalice Pirátů, ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL by získala 76 křesel, tedy o šest křesel méně než vládní strana ANO.

Voleb by se podle průzkumu zúčastnilo 63 procent lidí, což je o tři procentní body více lidí než přišlo k volbám v roce 2017.

Výzkum probíhal v období od 29. října do 30. listopadu 2019 a zapojilo se do něho 1126 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám