Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Čučkaři čují čertovinu v činech českých čímanů

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Vážnou hrozbu pro bezpečnost ČR představovaly v roce 2018 zejména nepřátelské aktivity cizí moci. To je citace z právě vydané veřejné části Výroční zprávy BIS za rok 2018. To jsou ti čučkaři, které nesnáší prezident Miloš Zeman. Text opět ukazuje, že je tato zášť oprávněná.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Text veřejné části výroční zprávy BIS zde.

Zpráva BIS uvádí, že v roce 2018 byly „prioritními cíli zpravodajského rozpracování aktivity ruské a čínské státní moci ohrožující bezpečnost a další klíčové zájmy ČR. Ruské a čínské zpravodajské aktivity zasahovaly do oblastí politiky, diplomacie, špionáže, ekonomiky i informačního boje“. I děti školou povinné by se měly v hodinách občanské výchovy učit, že největším praporečníkem ruského a čínského vlivu u nás je prezident Zeman. Vždyť se tím netají.

Jak by se mu potom mohla líbit věta ve zprávě: „Klíčovým ruským cílem je manipulace s rozhodovacími procesy a jednotlivci zodpovědnými za rozhodování s cílem přimět protistranu k činnostem, kterými se sama oslabí“? Vždyť každý, kdo měl jiný názor na Zemana, ho musel ve světle jeho veřejných výroků a činů uplynulých let ve vztahu k Rusku a Číně dávno změnit, neboť jak známo jen idiot nemění své názory.

Ve zprávě i je další věta: „V souladu s hybridní strategií, kterou se RF snaží ovlivňovat rozhodování politických představitelů jiných zemí, mezitím ruští zpravodajští důstojníci usilovali o vytváření vazeb a kultivaci vlivové báze v blízkém okolí politiků, kteří mají vliv na vývoj v oblastech zájmu RF.“ To zas evokuje jiný případ v horních patrech českých čímanů, a sice nehlášenou schůzku ministra Karla Havlíčka s druhým mužem ruské jaderné společnosti Rosatom zde.

Do nižších vrstev nevidíme, to je privilegium tajných služeb. Je tady ale jedna nesrovnalost. Premiér Andrej Babiš se nedávno během návštěvy Ukrajiny rezolutně postavil za Kyjev proti Moskvě. Schválně jsem se podíval, jak na to reagovala kremelská média.

Například výroky Miloše Zemana se v nich objevují se zpožděním maximálně několika desítek minut, protože Zemanovi buduje Kreml v Rusku už léta image „našeho člověka v doupěti NATO a EU“. Předchozí premiér Bohuslav Sobotka byl za proevropské výroky naopak kritizován. Spustila tato média ledovou sprchu i na Babiše za jeho proukrajinský postoj?

Ne. Jen krymské servery se do něj navezly, že poslal syna na Krym a teď takhle pomlouvá. Hlavní kremelská děla zůstala v klidu. Jako kdyby si toho nevšimla. Přitom starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný je teď v týchž médiích jedním z nejzuřivěji napadaných českých politiků kvůli jeho záměru zřídit pomník vlasovců. Starostu cupují, premiéra přehlédli.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Včil mudruj.

Reklama

Související články

Pekarová: Chci přivést TOP 09 znovu do vlády

Markéta Pekarová Adamová (35) chce TOP 09 přivést znovu do vlády. Šance vidí v tom, že do voleb půjdou v koalici se STAN a lidovci. A že TOP 09 bude jasně...

Výběr článků

Načítám