Hlavní obsah

Pospíšil na sjezdu TOP 09 nabádal ke spojení opozice proti Babišovi

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Ve straně to občas skřípe, protože nejsme hnutí jednoho muže, ale i tak jsme jednotní, prohlásil na volebním sněmu TOP 09 končící předseda Jiří Pospíšil. Zároveň slíbil, že nového předsedu bude podporovat a nebude dělat podrazy. Vyzval i ke spojení opozičních sil proti Babišovi. Strana si nového lídra zvolí v neděli dopoledne. Kandidaturu ohlásili senátor Tomáš Czernin a první místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odcházející předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Článek

Ve svém projevu zároveň vyzval ke spolupráci současných opozičních demokratických sil, tak jak to dělal během dvou let on.

„Jako odcházející předseda vysílám signál, prosím pokračujte v tom. Jsem povinni jako odpovědná síla udělat maximum proto, aby demokratické síly měly šanci porazit oligarchu,“ vyzval končící předseda svého nástupce. K jeho slovům se během dne připojili i hosté z ODS, lidovců, STAN nebo Pirátů.

Pospíšil: Ve straně to občas skřípe

Věnoval se i vnitrostranickým vztahů. „Ačkoliv to občas to ve straně skřípe, velmi si vážím spolupráce s Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem. I když jsme vždy neměli na vše stejný názor, tak jsme se všichni byli schopní domluvit a táhnout za jeden provaz,“ řekl odcházející předseda strany Jiří Pospíšil, který vedl stranu dva roky.

„Demokracie je občas hlasitá a občas bolí. Není pravda, že TOP 09 je nejednotná. Byli jsme vždy jednotní. Nejsme ale hnutí jednoho muže a to, že o určitých věcech vedeme vnitrostranickou debatu, je přeci správné,“ doplnil Pospíšil právě směrem k Miroslavu Kalouskovi, kteří spolu poslední dva roky ve straně byli často ve sporu.

TOP 09 na sněmu vybírá nového předsedu

Domácí

Oba zároveň prosazují i nyní do čela strany jiného kandidáta. Zatímco Pospíšil by tam rád viděl současnou první místopředsedkyni Markétu Pekarovou Adamovou, Kalousek podporuje senátora Tomáše Czernina.

Pekarová: Chci přivést TOP 09 znovu do vlády

Domácí

„Byl bych o něco klidnější ohledně budoucnosti strany, kdyby byl zvolen on,” uvedl v sobotu na sněmu Kalousek.

Czernin: Musíme spojit pravici a zachránit zemi

Domácí

Ačkoliv Pospíšil považuje své dvouleté působení ve vedení strany za úspěch, Kalousek to tak nevidí.

„Jsme významnou silou v České republice a uspěli jsem na řadě míst v komunálních volbách. Budeme se bít za naše hodnoty. Jen takovou sebevědomou stranu je volič připraven obdařit svým hlasem,” uvedl ve svém projevu Pospíšil.

Kalousek: Restart se nepovedl

Kalousek to ale tak pozitivně nevidí. „Já myslím, že je Pospíšilovi potřeba poděkovat za dvouletou práci. Ale myslím, že to, co tu zaznělo před dvěma lety, kdy sliboval, že stranu takzvaně restartuje a učiní ji přitažlivější pro voliče, tak to se úplně nepovedlo," zhodnotil Pospíšilovo vedení strany Kalousek, který TOP 09 před deseti lety spolu s Karlem Schwarzenbergem založil a byl jejím druhým předsedou.

I tak je ale podle obou potřeba, aby Pekarová a Czernin po volbách, ať už v jakékoliv pozici, táhli společně za jeden provaz.

„Jsem hrdý na to, že jsme prokázali, že nejsme jen stranou otců zakladatelů, ale stranou, která se dál rozvíjí. Nečekejte ode mě žárlení a podrazy. Těším se na spolupráci s budoucím lídrem strany,” dodal v projevu Pospíšil a popřál do nědělní volby oběma kandidátům hodně štěstí. Podporu mohou oba očekávat i od čestného předsedy Karla Schwarzenberga.

Reklama

Výběr článků

Načítám