Hlavní obsah

Základní školu navštívila přisprostlá vrána

Žáci základní školy v oregonském městě Grants Pass zažili na konci listopadu nevšední rozptýlení. Do školy přilétla krotká vrána, která k překvapení i nadšení studentů znala řadu slovíček a mezi nimi i ty peprnější. Ukázalo se, že jde o zachráněného ptáka, který uletěl z nedaleké farmy.

Foto: Profimedia.cz

Vrána americká (ilustrační foto)

Článek

Neobvyklý úsměvný příběh, který minulý týden přinesla oregonská média, začal na konci listopadu. „Vrána se zjevila zničehonic,“ uvedla pro server OregonLive Naomi Imelová, výchovná poradkyně školy.

Vrána popolétávala a pohopkávala po chodbách a nahlížela do tříd. Tam, kde byly dveře zavřené, tam se ťukáním zobákem domáhala vstupu. Nejvíc se zalíbilo v třídě páťáků, kde se „dostala k nějakým pamlskům“.

Pták byl velice krotký, dětí se nebál a přistával jim k jejich velké radosti na hlavách. Ještě větší nadšení žáků přišlo, když vrána začala mluvit. Její nejčastější věty zněly „Jak je?“ nebo „Jsem v pohodě“, a pak také řada nadávek. „Byla jako papoušek. Bylo to divné,“ uvedla Imelová.

Vedení školy ale rozhodlo, že pták v budově zůstat nemůže. Bylo by jen otázkou času, kdy někdo – pták nebo žáci – přijdou k úhoně. Úřady si podle Imelové případ odchytu vrány přehazovaly jako horký brambor, až nakonec přijel ochranář z Oregonské státní policie.

Přátelská vrána miláčkem farmy

Krotkou vránu sice dokázal bez problémů krmit z ruky, jenže ji odmítl chytat do sítě. „Prý kdyby se netrefili, vrána by si to zapamatovala a už by nešla chytit,“ uvedla Imelová. Vrána nakonec přenocovala na pozemku školy, podařilo se jí alespoň dostat mimo budovu. Žáci pro ni byli však příliš velkým lákadlem, než aby odletěla jinam.

Vrána si naškubala materiál na hnízdo přímo z jelena

Koktejl

Nikdo v tu chvíli nevěděl, že na nedaleké farmě Daphnie Colpronová a její matka JaNeal Shattucková jednu upovídanou vránu postrádají. Zachránily ji před dvěma lety, když ji našly jako poraněné mládě. A protože nevěděly, jakého je vrána pohlaví, pojmenovaly ji Cosmo.

Krkavcovití ptáci, ať už jde o krkavce, vrány či havrany, patří mezi nejinteligentnější tvory na zemi vůbec a napodobování zvuků je jedním ze způsobů, jak se učí. Ve volné přírodě tito ptáci napodobují své rodiče. V zajetí se pak skvěle dokážou naučit v podstatě jakékoliv zvuky.

Vrány (stejně jako další krkavcovití) patří mezi nejinteligentnější živočichy.

Cosmo se naučila (nebo naučil) řadu vět včetně volání na psa a samozřejmě i řadu nadávek. Kdosi ze sousedů však přátelskou vránu odchytil a odvezl do záchranné stanice. Odtamtud se jí podařilo uletět dřív, než si ji JaNeal Shattucková stihla vyzvednout. Žena ji několik dní hledala, pak se ale smířila s tím, že Cosmo už nikdy neuvidí.

Divoká zvířata doma nedržte, žádá policie

Pak se ale dozvěděla o vráně na základní škole. Bylo jí jasné, že to je Cosmo. Se svou dcerou vyrazila do školy a vrána ji okamžitě poznala. Přihopkala k ní s tradičním „Jsem v pohodě“. Nalákat ji do klece ale bylo mnohem těžší. „Trvalo mi to 45 minut neustálého nabízení sardinek,“ uvedla JaNeal.

Nakonec se jí ale podařilo ji odchytit. Teď už je prý Cosmo šťastně doma. Ačkoliv její příběh dopadl dobře, oregonská policie z celého případu příliš šťastná není a chování divokých zvířat jako mazlíčků nedoporučuje. Na farmě mají štěstí, že nechávají Cosmo volně létat. „Kdyby toho ptáka drželi v kleci, byl by to přestupek,“ uvedla mluvčí policie Stephanie Bigmanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám