Hlavní obsah

Z korejské misky se vyklubal čínský poklad za stovky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá šedomodrá miska ležící ve sbírkách Britského muzea donedávna nebudila příliš velkou pozornost. Kurátoři ji kdysi označili za korejskou, její cena by se dnes pohybovala klem 5000 liber (151 tisíc korun). Expertíza ale nyní určila, že jde o exemplář vzácné čínské keramiky Ru. Hodnota misky rázem vyskočila na rovných 15 milionů liber (453 milionů korun).

Foto: British Museum

Nyní je konečně potvrzeno, že miska pochází z 11. století z Číny.

Článek

Malá nenápadná miska byla zakoupena na aukci v roce 1928 sběratelem sirem Percivalem Davidem. Tento vášnivý sinofil vytvořil unikátní kolekci čínského císařského nádobí, které obsahovalo i několik kusů keramiky Ru.

Keramika Ru je první keramikou určenou pro císařský dvůr. Pochází z krátkého období v 11. století z doby vlády dynastie Sung a je extrémně vzácná. Odhaduje se, že na světě se dochovalo pouze kolem 100 kompletních kousků.

Zaprášenou konvičku z garáže vydražil v aukci za téměř 12 milionů

Koktejl

Sir Percival se domníval, že i miska, kterou zakoupil, patří ke keramice Ru, jenže až do své smrti v roce 1967 se mu to nepodařilo prokázat. V sedmdesátých letech pak kurátoři sbírky označili misku za korejskou kvůli značkám, které se značkám keramiky Ru příliš nepodobaly.

V roce 2009 byla sbírka věnována Britskému muzeu, tamní kurátoři přijali i misku jako korejskou. Tak byla vystavená až do nedávné doby, kdy si Regina Krahlová, nezávislá specialistka na asijskou keramiku, uvědomila, že by miska mohla pocházet z Číny. Stalo se to krátce poté, co takto byla zaměněna miska, jež byla součástí porcelánové kolekce v Drážďanech.

Malá konvička měla stát tisíce, prodala se však za desítky milionů

Koktejl

Krahlová dospěla k názoru, že i v případě misky ze sbírky sira Percivala jde o keramiku Ru. Muzeum poté nechalo prohlédnout misku vědci z Cranfieldského forenzního institutu. Ti za pomoci rentgenové fluorescence dokázali určit, že glazura je stejná jako u ostatního nádobí keramiky Ru.

Z malé nenápadné misky, jejíž hodnota se pohybovala kolem 5000 dolarů (zhruba 151 tisíc korun), se stal poklad o odhadované hodnotě kolem 15 milionů liber (453 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám