Hlavní obsah

Zaprášenou konvičku z garáže vydražil v aukci za téměř 12 milionů

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenapadesátiletý Brit našel na půdě jmění v podobě malé zaprášené konvičky, o které si matně pamatoval, že ji hrdě vystavovala jeho babička. Netušil, jakou má cenu, než mu znalci prozradili, že jde o starou čínskou konvičku na víno v hodnotě zhruba 20 až 40 tisíc liber. V aukci se však její cena vyšplhala až na téměř desetinásobek, přesněji 390 tisíc liber (zhruba 12 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Malá konvička na víno z 18. století přinesla stavební dělníkovi jmění.

Článek

Malou konvičku na víno vysokou 8,5 centimetru vystavovala spolu s ostatními porcelánovými ozdobami a nádobím Britova babička v jedné ze svých skříní. Její manžel si konvičku přivezl jako suvenýr z druhé světové války.

Jak to tak bývá, s babiččiným odchodem však všechny tyto věci skončily v krabicích v garáži. Teprve během karantény si muž, stavební dělník ze Swadlincote, našel čas, aby se věcmi probral. Konvička, kterou kdysi přivezl jeho dědeček, mu hned padla do oka a původně ji plánoval prodat na blešáku za pár liber a za ně si koupit detektor kovů.

Foto: Profimedia.cz

Porcelánová konvička ležela řadu let zapomenutá v garáži.

Nakonec se rozhodl konvičku nechat pro jistotu ocenit. A když si vyslechl verdikt znalců, brada mu spadla údivem. Malá porcelánová konvička na víno pochází z Číny z 18. století. A dokonce mohla být používána na dvoře císaře Čchien-lunga, čtvrtého vládce z dynastie Čching.

Znalci odhadují, že konvička je jedním z pouhých čtyř dosud dochovaných exemplářů. I proto se nakonec ve čtvrteční aukci cena vyšplhala na téměř desetinásobek odhadované ceny. Vítězem dražby, kterou pořádal aukční dům Hansons Auctioneers, se stal nejmenovaný kupec z Londýna.

Malá konvička měla stát tisíce, prodala se však za desítky milionů

Koktejl

Co s penězi udělá, nemá dělník, který touží stejně jako kupec zůstat v anonymitě, ještě zcela jasno. „Jsem nadšen. Tohle pro nás pár věcí změní,“ uvedl s tím, že přenos aukce sledoval doma se svým bratrem a rodinou. „Nakoupil jsem pár plechovek Guinnesse, dneska budeme pít a připíjet si na dědu,“ dodal ihned po skončení aukce.

Reklama

Výběr článků

Načítám