Hlavní obsah

Válečný veterán daroval tělo vědě, místo toho z jeho mrtvoly udělali kuriózní show

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmadevadesátiletý americký veterán z druhé světové David Saunders zemřel v srpnu na covid-19. V souladu s jeho přáním věnovala vdova jeho tělo na vědecké účely. S hrůzou pak ale zjistila, že se tělo jejího manžela stalo „hlavní hvězdou“ pitvy, která se konala pro laickou veřejnost v rámci show s názvem Expo kuriozit a podivností, přičemž vstupenky se prodávaly až za 500 dolarů (zhruba 11 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když David Saunders 24. srpna podlehl covidu, jeho žena Elsie věděla hned co dělat. Saunders byl patriot a rozhodl se, že jeho poslední službou vlasti bude věnování těla pro vědecké či lékařské účely. Nabídla proto jeho tělo Louisianské státní univerzitě, jelikož ale byl nebožtík covid pozitivní, univerzita ho v souladu s nařízeními odmítla.

Elsie se proto spojila se soukromou společností Med Ed Labs z Las Vegas, která těla přijímá, aby „poskytovala lékařské a chirurgické vzdělání a odborné přípravy pro rozvoj lékařských a chirurgických informací“. Med Ed Labs následně Saundersovo tělo přeprodala společnosti DeathScience.org.

Záběry z pitvy Davida Saunderse pořídil skrytou kamerou novinář televize KING 5.

Vdova po válečném veteránovi byla ráda, že mohla splnit manželovi jeho poslední přání. To však trvalo jen do chvíle, než ji kontaktoval novinář televize KING 5, který se zabýval kauzou s názvem Expo kuriozit a podivností. V oregonském Portlandu se v rámci tohoto Expa, které by se dalo nazvat novodobým obludáriem, odehrála 17. října pitva pro laickou veřejnost.

Společnost DeathScience.org nabízela příležitost vidět opravdu zblízka pitvu, od „externího ohledání těla až po vyjmutí orgánů včetně mozku“. Za nejlepší místa zaplatili zájemci 500 dolarů (zhruba 11 tisíc korun) a firma jim nabízela, že budou mít „několik příležitostí dostat se do bezprostřední blízkosti těla a pořádně si ho prohlédnout“. Celá akce trvala od devíti do čtyř s přestávkou na oběd.

Firmy obviňují jedna druhou

„Co se týče mě, je to hrozné, neetické a nemám dost dalších slov, abych to mohla popsat. Mám všechny ty papíry, kde se píše, že jeho tělo bude použito pro vědu – nic se v nich nepíše o komercializaci jeho smrti,“ uvedla šokovaná Elsie Saundersová.

Jednatel společnosti Med Ed Labs Obteen Nassiri uvedl pro televizi KING 5, že byl společností DeathScience.org podveden. Když tělo společnosti prodával, mělo být použito výhradně k lékařským účelům. Zakladatel DeathScience.org Jeremy Ciliberto kontroval, že firma Med Ed Labs věděla, že se pitvy zúčastní i lidé, kteří „nejsou přímo lékařskými studenty“.

Motorkář ožil na pitevním stole

Koktejl

Že jde patrně o kličku, kterou DeathScience.org využívá, pak nepřímo potvrdil šéf Expa kuriozit a podivností, když prohlásil, že pitva byla výhradně vzdělávací akcí, nikoli zábavnou show. DeathScience.org tak laikům prodává draze lístky na akci, kterou však vydává za edukační, aby mohla nakupovat mrtvá těla.

Pohřební společnost Church Funeral Services and Crematory, která připravovala Saundersovo tělo předtím, než bylo věnováno Med Ed Labs, vyjádřila politování nad tím, co se stalo. „Jsme extrémně zarmouceni kvůli vdově. Tohle se vůbec neshoduje s jejími záměry,“ uvedla pohřební služba ve svém prohlášení. Dále slíbila, že vystopuje pozůstatky Davida Saunderse, zdarma je zpopelní a navrátí rodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám