Hlavní obsah

Už zase učí vrány sbírat nedopalky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrány patří mezi nejinteligentnější živočichy, kteří se dají relativně dobře vycvičit. Toho by se možná dalo využít i pro životní prostředí. Společnost Corvid Cleaning doufá, že to bude právě ona, kdo vycvičí vrány, aby výměnou za pamlsky sbírali z ulic nedopalky od cigaret.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Idea to není nová. Zkoušeli to už ve Francii i v Nizozemsku, avšak projekty neměly dlouhého trvání.

Zakladatel společnosti Corvid Cleaning Christian Günther-Hanssen si věří a pro švédské město Södertälje má smělé plány. Tvrdí, že by vrány mohly radnici ušetřit až 75 procent nákladů, které s odstraňováním cigaretových špačků má.

V Södertälje žije kolem 65 tisíc obyvatel a ročně utratí za úklid v přepočtu kolem 57 milionů korun.

Princip je jednoduchý. Vrány do speciálního dávkovače odhodí nedopalek a dostanou za to odměnu. Günther-Hanssen uvedl, že hodlá používat pouze divoce žijící vrány, které se v jeho projektu stanou jakýmisi „dobrovolníky“.

Projekt sází na to, že se ptáci velice rychle naučí, za co dostanou pamlsek. V pozdější fázi se to pak vrány mohou učit jedna od druhé.

Nizozemci chtějí vycvičit vrány, aby ve městech sbíraly „špačky”

Koktejl

Není to první nápad na využití vran ke sbírání nedopalků. Ve Francii byly takto vrány představeny v jednom ze zábavních parků v roce 2018. V tomto případě šlo ale pouze o kampaň, která měla upozornit návštěvníky na to, aby odpadky vyhazovali do košů a nemusely to za ně později dělat právě vrány.

Ještě o rok dříve nápad na využití vran představili nizozemští designéři. V roce 2018 byl ale jejich projekt ukončen. Nešlo totiž odhadnout, jaký bude mít dopad na životní prostředí i samotné vrány.

Otázkou také zůstává, zda by vrány sbíraly jenom pohozené nedopalky. Mohly by se je rovněž naučit vybírat z košů či obtěžovat kuřáky, kteří ještě nedokouřili. V neposlední řadě pak hrozí, že by enormně úspěšné vrány mohly snadno ztloustnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám