Hlavní obsah

Turistům se podařilo něco, na co vědci čekají celou kariéru. Spatřili bílou kosatku

Novinky, pal

Bílá kosatka je velmi vzácný úkaz. Odhaduje se, že jich po světě plave všehovšudy jen pět. Jedna taková byla poprvé ve vodách Aljašského zálivu a podařilo se ji zachytit na video.

Foto: Profimedia.cz

Poprvé byla bílá kostka spatřena až v roce 2010. Jedná se o mimořádně vzácný úkaz

Článek

Mladý kosatčí samec Tl’uk, který je jednou z mála bílých velryb, byl ve společnosti dvou dospělých kosatek spatřen 7. srpna poblíž ostrovů Kuiu a Ostrova Ivana Antonoviče Kuprejanova. Potkala ho turistická výprava v rámci charterové turistické plavby.

První důstojnice na lodi a autorka videa Stephanie Hayseová, která si dělá doktorát z mořské biologie na Aljašské Univerzitě ve Fairbanks, vyprávěla pro Daily Mail o svém úlovku.

Velryba bránila mládě před dotěrnými surfaři

Koktejl

„Když se snažíte natočit kosatky, většinou vám rychle zmizí pod hladinou. Ale tady jsem si říkala, ta bílá záře pod vodou, to bude určitě úplně bílá kosatka,“ svěřila se nadšená bioložka.

Poprvé byla bílá kostka spatřena v roce 2010

Když si toho všimli i ostatní na lodi, nadchlo je to. Potkat bílou velrybu se totiž často nepodaří ani vědcům, kteří se těmito tvory zabývají, ani za celou jejich kariéru.

Dvě běluhy se už prohánějí v mořském útulku u Islandu

Věda a školy

Dospívající samec Tl’uk ovšem není albínem, na to by musela být barva jeho pokožky čistě bílá a musel by mít rudé oči. Zvířata jako on bývají popisována jako leucistická. Leucismus je na rozdíl od albinismu způsoben ztrátou všech typů kožních pigmentů a zvířata jsou zbarvena do šeda.

I tak se jedná o mimořádně vzácný úkaz. Poprvé se bílou velrybu podařilo natočit na severovýchodním pobřeží Ruska v roce 2010, kdy byl na video zachycen dospělý kosatčí albínský samec Iceberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám