Hlavní obsah

Velryba bránila mládě před dotěrnými surfaři

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nezvyklému setkání došlo minulou neděli u pláže Manly v australském Sydney. Do blízkosti surfařů se totiž dostalo mládě velryby jižní. Někteří zvědavci se pokusili mláděte dotknout, to však nedopustila jeho matka. Mohutným ocasem dala jasně najevo, že mládě je pod mocnou ochranou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velryba jižní bránila své mládě před surfařiVideo: Reuters

 
Článek

Obě velryby nedaleko břehu přilákaly pozornost surfařů, kteří se před nimi shlukli do jednoho velkého hejna. Setkání se povedlo z dronu natočit holandskému páru. „Bylo to opravdu majestátní a jsme rádi, že jsme byli ve správný čas na správném místě a s dronem,“ uvedla Dominique Taylorová.

Těžko říct, kdo byl při setkání zvědavější, zda mládě, nebo skupina surfařů. Rozverné chvíle však nabraly poněkud dramatičtější rozměr ve chvíli, kdy se několik lidí k mláděti přiblížilo příliš. Někteří se ho pokusili i dotknout.

Pro dobrotu na žebrotu. Zachránil velrybí mládě, teď mu za to hrozí pokuta

Koktejl

V tu chvíli matka rázně zakročila a ocasem shodila několik lidí z jejich prken. Skupina pak už raději sledovala obě majestátná zvířata raději z uctivé vzdálenosti. Setkání trvalo zhruba 25 minut, následně velryby odpluly na širé moře.

Na velryby nesahat

Pro setkání s ohroženými druhy existují přísná pravidla. „Pokud se člověk ocitne v blízkosti velryby nebo delfína, nesmí vstoupit do vody v místě bližším než sto metrů. Ve vodě se pak nesmí přiblížit na více než třicet metrů,“ uvádí australské ministerstvo zemědělství a životního prostředí.

Může se však stát, že se velryby či delfíni, kteří jsou často zvědaví a hraví, sami přiblíží k lidem. „Pak se jich nedotýkejte, nedělejte rychlé pohyby, které by je mohly vyprovokovat, a dostaňte se do bezpečné vzdálenosti,“ radí ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám