Hlavní obsah

Stoletý britský hrdina pandemie leží v nemocnici s covidem

Kapitán sir Thomas Moore se stal v uplynulém roce živoucím symbolem boje proti koronavirové pandemii. Stoletý veterán loni v dubnu v rámci charitativní akce dokázal vybrat přes 32 milionů liber (zhruba 970 milionů korun) a rozjel několik dalších charitativních akcí. Nyní musel být hospitalizován, již několik týdnů bojoval s dýchacími obtížemi, minulý týden byl pozitivně testován na koronavirus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stoletý britský veterán, který na jaře chůzí vybral miliony pro zdravotníky, leží v nemocnici s covidemVideo: Reuters

 
Článek

Zprávu o hospitalizaci stoletého veterána zveřejnila jeho rodina minulý víkend. Již před několika týdny bojoval kapitán Tom, jak je široce znám veřejnosti, se zápalem plic. V neděli musel být hospitalizován a byl pozitivně testován na koronavirus.

„Byl s námi až do dneška, kdy potřeboval pomoci s dýcháním. Je v nemocnici, ale není na jednotce intenzivní péče,“ oznámila v neděli jeho dcera Hannah Ingram-Mooreová. „Zdravotní péče, které se mu dostalo, byla fantastická, a víme, že fantastický personál Bedfordské nemocnice udělá vše, co bude v jeho silách, aby mu ulehčil a umožnil mu, doufejme, návrat domů,“ uvedla rovněž v prohlášení.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán sir Thomas Moore

Přání uzdravení a brzkého návratu domů se kapitánovi Tomovi dostalo od desítek tisíc Britů. Připojily se i známé osobnosti, britská armáda či politici.

Věk je pro něj pouze číslo, stoletý rytíř spouští nový projekt

Koktejl

„Myšlenkami jsem s kapitánem Tomem a jeho rodinou. Inspiroval jste celý národ a vím, že všichni vám přejí brzké uzdravení,“ vzkázal britský premiér Boris Johnson. „Doufám v rychlé uzdravení a v to, že brzy uvidíme kapitána Toma s jeho rodinou a mezi námi,“ připojil se i londýnský starosta Sadiq Khan.

Jeho pomoc mu vynesla povýšení i rytířský titul

Tehdy ještě devětadevadesátiletý veterán dokázal pobláznit Británii loni na jaře. Před svými stými narozeninami, které měl 30. dubna, si dal za cíl udělat za podpory chodítka 100 koleček na své zahradě. A protože chtěl přispět na dobrou věc, rozhodl se pokusit vybrat 1000 liber (zhruba 30 tisíc korun) na podporu NHS (britské zdravotnické služby).

Foto: Profimedia.cz

Loni v červenci britská královna pasovala kapitána Toma na rytíře.

Vitální stařík, veterán druhé světové války, se stal živoucím symbolem solidarity, kterou tehdy se zdravotníky ukázala britská veřejnost. Když kampaň končila, podařilo se Mooreovi vybrat více než 32 milionů liber, v přepočtu téměř miliardu korun. K narozeninám pak tento muž dostal stovky tisíc narozeninových přání včetně osobního dopisu od královny.

„Upřímně věřím tomu, že jako národ musíme stát vždy jeden vedle druhého. Spojení a nerozdělení třídou, rasou či náboženstvím. Jediným způsobem, jak porazíme tohoto neviditelného nepřítele, je, že si stoupneme bok po boku a nikdy nepůjdeme osamoceně,“ uvedl Moore pro britský deník Express.

Celá Británie slaví 100. narozeniny člověka, kterého počátkem roku skoro nikdo neznal

Koktejl

Kapitán Tom se dočkal čestného povýšení do hodnosti plukovníka a v červenci loňského roku ho královna dokonce povýšila do rytířského stavu. Nyní již sir Thomas Moore se stal nejstarším člověkem na obálce známého pánského měsíčníku GQ (Gentleman‘s Quaterly) a s energií, kterou by mu mohli závidět i o desítky let mladší lidé, se vrhl do dalších charitativních projektů. Ty nyní přerušila nemoc. Všichni doufají, že pouze dočasně.

Reklama

Výběr článků

Načítám