Hlavní obsah

Sloní miminka z pražské zoo dělí šest týdnů, přesto jsou k nerozeznání

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce po sobě přibyly slonům indickým v pražské zoo hned dvě sloní samičky. Zatímco první přišla na svět už koncem března, druhá se narodila v polovině května. I když je od sebe dělí šest týdnů, návštěvník je nerozezná, jsou totiž stejně velké a mladší v dovednostech dohání tu starší. Jen povahy mají naprosto rozdílné. Dostaly jména Lakuna a Amalee.

Dělí je šest týdnů, přesto jsou k nerozeznání. Sloní miminka z pražské zoo se mají čile k světuVideo: Novinky

 
Článek

„Mají se skvěle. Opravdu vše funguje tak, jak by mělo, takže krásně prospívají a přibírají. Ačkoliv je mezi nimi šestitýdenní rozdíl, tak prakticky obě slůňata jsou stejně velká a stejně váží,“ popsal Novinkám vrchní chovatel slonů v Zoo Praha Martin Kristen.

Zatímco starší slůně mělo 160 kilo, mladší vážilo jen o čtyři kila méně. Podle chovatele je to dáno tím, že mladší mládě bylo přenášené a narodit se mělo zhruba v podobný čas jako to první. Při křtu pak dostaly obě slonice sinhálská jména – Lakuna a Amalee. Obě jména jsou spojena se Srí Lankou, odkud pocházejí jejich matky Janita a Tamara.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Sloní samičky v Zoo Praha pokřtili (zleva) státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek, ředitel zoo Miroslav Bobek a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.

Lakuna značí v sinhálštině „znamení“. „Šlo o dobré znamení. První sloní samičku jsme tak vnímali proto, že se narodila v náročné době, kdy byla zoo uzavřená, v karanténě. A zároveň představuje dobré znamení pro budoucnost našeho chovu slonů,“ vysvětluje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Jméno druhé slonice bylo vybráno hlasováním chovatelů, kdy jméno Amalee zvítězilo o jeden hlas. „Tohle jméno už žádný speciální význam v sinhálštině nemá, ale ani ho nepotřebuje,“ zmínil Miroslav Bobek. „Obě slůňata jsou zkrátka náš ‚pražský zázrak‘.“

Foto: archiv Zoo Praha

Obě slůňata jsou od sebe skoro k nerozeznání.

Kmotrem starší sloní samičky se stal Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky, která je už 15 let hlavním partnerem Zoo Praha. „Oběma slůňatům bych popřál dlouhý a spokojený život, hodně zábavy teď v dětství a do budoucna, aby se sloní skupina ještě více rozrostla,“ uvedl.

Mladší slůně pak pokřtil státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek, jenž má velkou zásluhu na tom, že se podařilo v roce 2012 vyjednat dovoz Tamary a Janity do Prahy. „Pro diplomacii představuje výměna zvířat podtržení nadstandardních vazeb mezi dvěma státy. Tehdy to nebylo snadné – Srí Lanka jen tak své slony nedává a v úspěch skoro nikdo nedoufal. Jsem moc rád, že se to podařilo a celý příběh se tady završil narozením nejprve Maxe a Rudiho a nyní i těchto dvou samiček,“ poznamenal Stašek.

V pražské ZOO se narodilo další slůně, je to samička

Domácí

Zatím se malé slonice ještě několik let budou držet u svých matek a učit se novým dovednostem. Už nyní se podle chovatele Kristena učí například pracovat s chobotem. „Opravdu už se pokoušejí pracovat s chobotem, učí se zvedat věci, což především ta starší zvládá bravurně. Ta už se nás ani tolik nebojí. Je ochotná se nechat i trošičku cvičit, slyší na zavolání, na svoje jméno, je už schopná přijít,“ poznamenal.

Tím, že se slony chovatelé pracují už dlouhá léta, není pro ně podle Kristena vůbec těžké rozeznat jednotlivá slůňátka. Pro návštěvníky už to však může být mnohem složitější. „Starší slůně má takové bouličky na každé straně kyčle a ta mladší má výrazně širší hlavu,“ popisuje rozlišovací znaky mezi oběma mláďaty.

Foto: Novinky

V budoucnu by mohly obě v pražské zoo založit nové rodinné skupiny.

Matkou prvního slůněte, které se narodilo v pátek 27. března, je samice Tamara, matkou druhého mláděte narozeného v sobotu 9. května je pak samice Janita. Otcem obou mláďat je samec Ankhor, který se do pražské zoo přistěhoval v roce 2014. Obě samice už přivedly v roce 2016 na svět Rudolfa a Maximiliána, kteří se stali prvními slůňaty počatými a narozenými v Praze. Už v roce 2013 se zde narodila samička Sita, její matka Donna se však do Prahy dostala už březí.

Pětidenní slůně se v pražské zoo poprvé ukázalo venku, sotva se drželo na nohou

Koktejl

Pražská zoo je jednou z pěti v zemi, které slony indické chovají. Spolu s ostravskou zoo je pak jedinou, která je i úspěšně odchovává. Sloni se v pražské zoo chovají od roku 1933. V roce 2013 byl pro ně otevřen nový areál Údolí slonů, jedná se o největší chovné zařízení svého druhu v Česku, pro slony je zde vyčleněn například i vnitřní vyhřívaný bazén.

V zoo už jsou pro návštěvníky po pauze související s opatřeními proti koronaviru od 25. května znovu otevřeny vnitřní expozice, pavilony, restaurace, hřiště i pokladny. Zoo však nadále doporučuje nákup vstupenek přes internet. Počet návštěvníků je omezen na 8500, aktuální návštěvnost lze zkontrolovat na webu zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám