Hlavní obsah

Rumuni pašovali Evropou účinnou zbraň proti upírům - 9,5 tuny česneku

Novinky, Markéta Klánská
Vídeň

Rakouská policie se ve středu setkala s neobvyklým případem. U hranic s Maďarskem zastavila tři podezřelé vozy, jejichž náklad byl cítit na hony daleko. Dodávky byly totiž narvané k prasknutí česnekem. Všech pět vyslýchaných mužů navíc pocházelo z Rumunska, rodiště bájného upíra a slavného hraběte Drákuly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Všechny tři vozy opravdu smrděly jako česnek,“ zkonstatoval jeden z policistů, který vozy kontroloval.

Podle rakouské agentury APA policisté zastavili pět mužů ve třech dodávkách s téměř deseti tunami smrdutého nákladu. Na základě jejich výpovědí policie okamžitě pojala podezření, že mají v úmyslu přes hranice převézt kradené zboží. Česnek pravděpodobně pocházel ze Španělska a jeho odhadovaná cena vystoupala na 30 000 euro (777 450 korun).

Jména mužů nebyla v souladu s rakouskými zákony zveřejněna. Jisté ale je, že všichni pocházeli z rumunského Sedmihradska (Tansylvánie) spojeného s příběhem krutým vládcem Vladem Tepešem alias Drákulou, a také nepřímo s hraběnkou Elisabeth Báthoryovou alias Čachtickou paní. Tyto dvě historické osobnosti jsou opředeny krvavými mýty a upíry, kteří - jak známo - česnek nesnáší.

S největší pravděpodobností ale krádež souvisí s jeho letošní malou úrodou růstem cen česneku, který je nenahraditelnou surovinou při vaření.

Reklama

Výběr článků

Načítám