Hlavní obsah

První podvodní záběry ukazují, jak láva přetvořila mořské dno na La Palmě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální kamera přinesla první záběry z míst, kam se vylila láva z vulkánu na ostrově La Palma, jenž patří ke Kanárským ostrovům. I když na pevnině láva způsobila obrovské škody, podmořskému životu podle odborníků pomůže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podvodní záběry ukazují, jak láva změnila mořské dno na La PalměVideo: Reuters

 
Článek

Záběry z moře u pobřeží Tazacorte, kde se lávová delta vlila do vody, ukazují, k jakým změnám na mořském dně došlo. Třistašedesátistupňová kamera zachytila dno severně, jižně a západně od delty.

Po počáteční destrukci podmořského života by ovšem na mořském dně mělo docházet k jeho opětovnému obnovení v ještě větší síle, a to díky živinám, které se do vody spolu s lávou dostaly.

Sopku na La Palmě živí horká skvrna. Hledá cestu ven, tvrdí odborníci

Věda a školy

„Do moře se dostanou sloučeniny oxidu křemičitého, hliníku, železa, hořčíku a vápníku. Ve vodě projdou procesem přeměny, při které se sloučeniny uvolní a poskytnou mnoho živin, které budou podmořský život dále rozvíjet,“ uvedla María José Huertasová, petroložka z katedry petrologie (věda o vzniku a složení hornin) a geochemie z Fakulty geologických věd na Madridské univerzitě.

„Vytvoří se nový přírodní útes, kde se mohou usadit nové druhy,“ dodal Carlos San Gil, profesor na univerzitě La Laguna a odborník na mořské dno v okolí ostrova La Palma.

Proces obnovy podmořského života bude podle něj pomalý, ale během jednoho či dvou let ho budeme moci vidět v původním či větším rozsahu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám