Hlavní obsah

Láva zvětšila rozlohu ostrova La Palma, část obyvatel musí zůstat doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Láva ze sopky Cumbre Vieja na španělském ostrově La Palma podle úřadů už vytéká ze čtyř puklin. Hlavní proud lávy se ve středu dostal do Atlantského oceánu, kde rychle tuhne a pozvolna zvětšuje rozlohu jednoho z Kanárských ostrovů. Ostrov nadále postihují menší zemětřesení, doma má kvůli jedovatým plynům nově zůstat 3500 z 85000 obyvatel ostrova.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Láva v moři rychle tuhne, zvětšuje se tím rozloha ostrova La PalmaVideo: Reuters

 
Článek

Nařízení zůstávat doma pro obyvatele části západního pobřeží ostrova La Palma souvisí se zhoršením meteorologických podmínek, kvůli nimž se jedovaté plyny ze sopky hůře rozptylují a zůstávají nízko v ovzduší. U pobřeží se navíc zvyšuje koncentrace jedovatého oxidu siřičitého. Ten vzniká při kontaktu přes 1000 stupňů žhavé lávy s oceánskou vodou.

Úřady vyzvaly lidi v oblasti kolem místa, kde láva vtéká do Atlantického oceánu, aby zavřeli okna a dveře a vypnuli klimatizaci. Mají také používat telefon jen v nutných případech, aby neblokovali linky pro nouzové situace, a sledovali televizi či rozhlas kvůli aktualizaci varování, napsal deník ABC.

Podle Vulkanického institutu Kanárských ostrovů rozšířila roztavená hornina u západního pobřeží ostrova La Palma ve čtvrtek večer pevninu o 20 hektarů. Kvůli nerovnému terénu v místě kudy opouští ostrov může láva podle agentury AP začít přetékat a zasáhnout další oblasti na ostrově.

Láva ze sopky na Kanárských ostrovech dorazila do moře

Evropa

Další proudy lávy

V pátek byly také hlášeny dvě nové pukliny na úbočí sopky, ze kterých láva vytéká. Podle zástupce úřadu, který monitoruje aktivitu sopek na Kanárských ostrovech, Miguela Ángela Morcuendeho je láva z nových puklin řidší a postupuje rychleji, než hlavní proud lávy. Není zatím jisté, zda se proudy lávy spojí.

Jih ostrova také postihuje série menších zemětřesení, v sobotu zaznamenaly úřady otřesy o síle až 3,6 stupňů. Stejnou sílu pocítil ostrov i během pátku.

Peklo nekončí. Kanárská sopka chrlí lávu z nové pukliny

Evropa

Premiér Kanárských ostrov Ángel Víctor Torres v pátek uvedl, že od 19. září, kdy vybuchla, sopka vyvrhla na 80 milionů metrů krychlových lávy. To je zhruba dvakrát více než při poslední explozi sousedního vulkánu Teneguía v roce 1971. Podle Torrese to ukazuje, že současná sopeční aktivita je "výrazně agresivnější".

Erupce vyhnala z domovů přes 6000 lidí, žádné oběti nejsou hlášeny. Láva doposud zasáhla přes 1000 budov a z toho 870 zničila. Zničeno bylo také nejméně 30 kilometrů silnic, roztavená hornina doposud na ostrově překryla zhruba 700 hektarů půdy. Popel ze sopky podle místních médií pokryl už na 3300 hektarů.

La Palma je jedním ze sedmi hlavních Kanárských ostrovů. Vulkanický ostrov obývá okolo 85 tisíc lidí, jejichž hlavním zdrojem obživy je především zemědělství a turistický ruch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám