Hlavní obsah

Peklo nekončí. Kanárská sopka chrlí lávu z nové pukliny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé na ostrově La Palma marně doufají, že se vulkán Cumbre Vieja bude postupně uklidňovat. Aktivita sopky od jejího výbuchu 19. září je ale stále stejně silná. Navíc se vytvořila další puklina, z níž začala vytékat láva. Kromě toho bylo zaznamenáno osm zemětřesení o síle až 3,5 stupně, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sopka Cumbre Vieja začala chrlit lávu novou puklinouVideo: AP

 
Článek

Nová puklina je v pořadí už třetí. Úřady nyní čekají, zda se láva z ní spojí s hlavním lávovým proudem, který ve středu dosáhl břehů Atlantského oceánu. Sledují také kvalitu ovzduší na pobřeží, kde se po styku lávy s vodou zvýšila hladina jedovatého oxidu siřičitého.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Láva zatím zasáhla přes 1000 budov a překryla zhruba 338 hektarů půdy.Video: IGME-CSIC, AP

Koncentrace zatím nepřesahuje povolené limity, vláda ostrova La Palma ale obyvatelům doporučila, aby se zdržovali doma a nosili roušky a ochranu očí proti vulkanickému popílku.

Letecké záběry: Láva ze sopky mění podobu ostrova La Palma

Evropa

Kvůli explozi sopky se muselo evakuovat více než 6000 lidí, žádné oběti si nevyžádala. Láva zatím zasáhla přes 1000 budov a překryla zhruba 338 hektarů půdy.

Na ostrově La Palma žije zhruba 85 tisíc lidí, kteří pracují především v zemědělství a v turistickém ruchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám