Hlavní obsah

Provazochodkyně přejde na laně Vltavu ve výšce 35 metrů. Bez jištění

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odvážným přechodem na laně z centra Prahy až na Letnou zahájí ve středu světoznámá provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga letošní ročník cirkusového festivalu Letní Letná. Vltavu provazochodkyně překročí ve výšce 35 metrů a trasu, která začne od budovy právnické fakulty, projde na laně dlouhém 350 metrů. A to bez jištění.

Provazochodkyně přejde na laně Vltavu. Ve výšce 35 metrů nad zemí se bude procházet bez jištěníVideo: Novinky

 
Článek

„Pro mě to není žádná výzva, beru to jen jako procvičení svého řemesla,“ uvedla během příprav provazochodkyně, která vystupuje ve francouzském souboru Cie Basinga.

Strach si mladá žena absolutně nepřipouští. Do Prahy přijela už o týden dříve trénovat a během rozhovoru z ní vycházel až božský klid.

Foto: Novinky

Tatiana přejde Vltavu bez jištění.

„Není důležité, jak je vysoko nebo jak dlouhý provaz je. Beru to vždy jako něco nového, jako novou příležitost. Beru to jako šanci, jako štěstí být na novém místě, v novém prostředí. Dívat se na novou krajinu a na nové diváky,“ vyjádřila Bongonga své pocity s tím, že věří, že ve Vltavě si nezaplave.

Umělkyně žádný specifický rituál nemá. Před vystoupením se soustředí a protahuje. Svou mysl zklidní natolik, že začne zívat. „V tu chvíli vím, že jsem připravená,“ směje se.

Speciální konstrukce

Za bezpečnost konstrukce ručí hlavní technik Jan Naets z Francie. „Za nás je ta instalace zcela v pořádku,“ uvedl s tím, že pro přechod Vltavy museli vymyslet speciální ukotvení lana. „Většinou totiž někdo konec lana drží dole, ale tady nebylo možné, protože ti lidé by museli být v řece,“ vysvětlil.

Přiznal však, že jen stabilní konstrukce nestačí. „Samozřejmě je to stále cirkusová disciplína. Nikdy nevíme, co se může stát, protože po tom provaze půjde bez jištění,“ dodal.

Foto: Novinky

Artistka není v Praze poprvé.

Není to první návštěva Tatiany-Mosio v Praze, je to však poprvé, co zde vystupuje na laně. „O to větší radost z toho mám. Praha je velmi krásné město,“ uvedla.

Překročením Vltavy na laně zahájí provazochodkyně 16. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Zahájení pokračuje několika open air představeními a koncertem, pro návštěvníky je zdarma. Festival bude probíhat až do konce srpna a představí zahraniční i české soubory nové cirkusové scény.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám