Hlavní obsah

Nebavilo je vláčet těžké kolečkové brusle, tak si Češi vymysleli nafukovací

Brno

Tibor Kučera miluje jízdu na kolečkových bruslích. Jenže klasické inliny nelze vzít všude s sebou, jsou prostě velké a nepraktické. To se Tibor společně s dalšími dvěma kamarády rozhodl změnit, a tak vznikla myšlenka bruslí takzvaně do kapsy. Nebo spíš do batohu. Během dvou let vznikly speciální nafukovací brusle.

Nebavilo je vláčet těžké kolečkové brusle, tak si vymysleli skládacíVideo: Novinky

 
Článek

„Já sám hrozně rád jezdím na inline bruslích, ale vždycky mi vadilo, že jsou takové nepraktické a že si je člověk nemůže vzít moc s sebou, takže jsem si chtěl koupit nějaké skládací. Zjistil jsem ale, že nic takového není, takže jsme se s kamarádem a mojí nynější ženou pustili do tvorby našich vlastních,“ popisuje tvůrce nápadu Tibor Kučera, jak nafukovací brusle vznikaly.

Foto: Novinky

Nafukovací brusle drží nohu pevnou stejně jako normální inline brusle.

Na nápad je také přivedl vzrůstající trend osobní individuální přepravy po českých městech, kdy lidé čím dál víc využívají různé sdílené koloběžky, kola nebo jiné inovativní prostředky, jako jsou elektrické longboardy. Viděli ale, že většina těchto osobních dopravních prostředků se vzhledem k jejich velikosti a váze velmi těžko kombinuje s jízdou MHD nebo s chůzí.

Hrobka Tutanchamona i s jeho poklady je k vidění v Česku

Cestování

Praktické a bezpečné

Brusle jsou tvořeny speciálním návlekem, našitým na standardní inlinovou konstrukci. Ten si uživatel navlékne na botu, stiskne tlačítko, které pomocí komprese vzduchu zafixuje nohu, a může vyrazit na cestu. Když je látka vyfouklá, obuv se bez problému vejde do batohu.

Foto: Last Miles

Výroba je koordinována s experty, aby brusle byly nejen pohodlné, ale hlavně bezpečné.

„Materiál je velmi odolný a kotník fixuje opravdu pevně. Pocit je velmi podobný jako na klasických bruslích, takže není třeba se bát toho, že by se kotník vyvracel do stran nebo že by docházelo k nějakému šmajdání. Testovali to různí lidé, například i přímo instruktor inline bruslení,“ komentuje Kučera bezpečnost produktu.

Roční holčička se mamince schovala tak dobře, až ji vyprošťovali strážníci

Krimi

Návlek bude možné sehnat ve variabilních velikostech podle uživatele. V tuto chvíli probíhá crowdfundingová kampaň na platformě HitHit, která má za cíl vybrat prostředky na sériovou výrobu.

„Počítáme, že po skončení crowdfundingové kampaně budeme brusle dodávat zájemcům do půl roku, s tím že momentálně na HitHitu stojí 3500 Kč, a ta koncová cena bude zhruba o 30% vyšší,“ říká Kučera.

Vytvořit produkt pomohl Kučerovi program Prototypuj a ověřuj, pod záštitou statutárního města Brno, za podpory jihomoravského kraje. Ten nabízí inovativním projektům finanční příspěvek až 800 000 Kč na vývoj prototypu.

Reklama

Výběr článků

Načítám