Hlavní obsah

Námořník spadl bez vesty přes palubu, na širém moři přežil 14 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako zázrak na moři popisují případ litevského šéfinženýra lodi Silver Supporter, který 16. února v noci vypadl z lodi a na záchranu čekal dlouhých 14 hodin. Dvaapadesátiletý Vadim Perevertilov na sobě neměl záchrannou vestu a život mu zachránila opuštěná rybářská bóje, které se držel až do chvíle, než dorazila pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Loď Silver Supproter

Článek

Loď Silver Supporter byla na rutinní plavbě z novozélandského přístavu Tauranga na Pitcairnovy ostrovy, kam pravidelně doručuje zásoby a přepravuje pár pasažérů. Minulé úterý krátce po čtvrté hodině ráno Vadim Perevertilov skončil svou noční směnu ve strojovně, kde dočerpával palivo do motorů. Neudělalo se mu však dobře, a tak se vydal na horní palubu, aby se nadýchal čerstvého vzduchu.

Tam se mu nejspíš zamotala hlava a omdlel, v bezvědomí přepadl přes palubu a spadl do vod Tichého oceánu. „Nepamatuje si, jak spadl přes palubu. Nejspíš omdlel,“ uvedl Perevertilovovův syn Marat žijící v Litvě pro novozélandský server Stuff, který o případu informoval.

Když námořník nabral ve vodě vědomí, spatřil už jen světla jeho lodi, která pomalu mizí do tmy. V tu chvíli se nacházel zhruba 740 kilometrů od nejbližší pevniny – Jižních ostrovů. Perevertilov je naštěstí výtečný plavec a dokázal se udržet nad hladinou do doby, než začalo vycházet slunce.

V té chvíli spatřil na moři několik kilometrů vzdálenou černou tečku. S vypětím všech sil se mu k ní podařilo doplavat. Ukázalo se, že je to stará opuštěná rybářská bóje. „Nebyla k ničemu ukotvená, nebyl to člun. Byl to jen kus obyčejného smetí,“ uvedl Marat, kterému otec příběh dopodrobna odvyprávěl. I ten kus smetí však dodal námořníkovi naději. Nyní mu nezbylo nic jiného než se bóje pevně držet a čekat na záchranu.

Našla ho vlastní loď

Loď Silver Supporter mezitím dál držela kurz. Že chybí šéfinženýr, si nikdo nepovšiml dlouhých šest hodin. Jakmile posádka zjistila, že Perevertilov není na lodi nikde k nalezení, kapitán dal okamžitě obrátit loď a uvědomil úřady.

Poslední pracovní záznam hovořil o tom, že byl šéfinženýr na lodi ještě ve čtyři hodiny v noci. Posádka tedy vypočítala Perevertilovovu přibližnou polohu. Do pátrání se zapojil letoun francouzského námořnictva, který odstartoval z 1200 kilometrů vzdáleného Tahiti. Francouzská meteorologická služba prostudovala proudění větru a odhadla směr mořských proudů, kterým byl námořník unášen.

Námořníka našli po dvou dnech na moři. Visel na přídi potápějící se lodi

Koktejl

Nakonec to byla loď Silver Supporter, která svého námořníka kolem šesté hodiny večer našla. Když ji Perevertilov uviděl začal křičet ze všech sil. Bylo štěstí, že kdosi na palubě zaslechl slabý lidský hlas. Posádka vytáhla vysíleného muže na palubu. Zdravotní prohlídka ukázala, že byl vysílený a dehydrovaný ale jinak v pořádku. V oceánu strávil dlouhých 14 hodin.

„Vypadá tak o dvacet let starší. Nikdy věřící nebyl, ale teď mluví o Bohu hodně,“ dodal Marat, který je vděčný všem, kteří se na záchraně jeho otce podíleli. Guvernérka Pitcairnových ostrovů uvedla, že nalezení námořníka se rovná téměř zázraku.

Reklama

Výběr článků

Načítám