Hlavní obsah

Na severu Antverp řádilo tornádo

Novinky, Matěj Pálka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antverpy

Zatímco americký středozápad a jih je silnými tornády proslulý, v Evropě jsou výjimečná. Jedno takové se však prohnalo 5. října v Ekerenu poblíž belgických Antverp.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Belgií se vzácně prohnalo tornádoVideo: Dennis De Clercq via Storyful, AP

 
Článek

V pondělí 5. října zasáhly silné bouřky belgické provincie Hanegavsko, Antverpy a Východní Flandry. Vytvořil se v nich navíc meteorologický jev, který v Evropě bývá vzácný – silné tornádo.

Na východě republiky řádil vítr, hasiči měli stovky výjezdů

Krimi

Tornádo se dotklo severního předměstí Antverp Ekerenu, kde poničilo řadu stromů, domům bralo střechy a ničilo zahradní nábytek. Jeden dům byl tornádem zcela zpustošen.

V ČR naposledy v roce 2008

Jednalo se o klasický příklad supercelárního tornáda, tedy takového, které vzniká ze supercelárních bouří.

„Tornádo vznikne tak, že dochází k rychlému nasávání vzduchu, který se ochladí a kondenzuje. To způsobí, že mraky se vytvoří v nižší nadmořské výšce. Část mraku tedy visí níže než zbytek. Tato část se nazývá základnou tornáda,“ vysvětlil jev expert na počasí belgické mediální společnosti DPG média Martijn Peters.

Záběry tornáda zaplnily obratem sociální sítě. Letos to není první tornádo, které se okolím Antverp prohnalo. Jedno bylo zaznamenáno už v květnu tohoto roku. I přesto se na území Evropy stále jedná o vzácný jev.

V Česku se naposledy silné supercelární tornádo objevilo v roce 2008 na Chrudimsku, kdy zasáhlo především lesy, poškodilo však také několik budov, zejména strhalo řadu střech v oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám