Hlavní obsah

Na Ruzyni si připomínají 75 let od návratu československých pilotů z Anglie

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V rámci Runway Parku, který přes léto zprovoznilo pražské Letiště Václava Havla a kde každý víkend probíhají tématické akce pro veřejnost, se od pátku do neděle představí historický odkaz československých letců, kteří během druhé světové války bojovali ve službách britského Královského letectva. Ve čtvrtek 13. srpna proběhlo 75. výročí návratu prvních pilotů zpět do Československa.

Na letišti Ruzyně se připomíná 75 let od návratu československých pilotůVideo: Novinky

 
Článek

Na bývalé letištní dráze 22 se tkví zvláště věrná kopie bojového letounu Supermarine Spitfire. „Je to typ Mk IX. Létali s ním naši letci v druhé polovině druhé světové války. Je to stroj s motorem Rolls-Royce Merlin o objemu 27 litrů. Maximální rychlost má přes 650 kilometrů v hodině a byla to jedna z nejlepších stíhaček druhé světové války,“ popsal Novinkám Zdeněk Sadecký, který je předsedou spolku letecké historie Czech Spitfire Club.

Obří graffiti představuje letce RAF Kurta Taussiga

Historie

Zatím si jej lidé mohou prohlédnout pouze zvenčí, podle Sadeckého ale pracují na tom, aby v budoucnu mohli zájemci usednout dovnitř. Veřejnosti budou o víkendu alespoň přístupné bojové stany britského Královského letectva včetně dobových uniforem a předmětů, které váleční piloti využívali.

„Jsou tady různé zajímavosti, jako třeba kompas ze Spitfire nebo astronavigační zařízení, různé pomůcky pro záchranu při přistání na vodu a máme tady také makety zbraní,“ popsal místopředseda klubu Čeští RAFáci – Czech RAF Crew Daniel Švec. Současně jsou pro veřejnost přichystány i názorné ukázky a přednášky o životě letců.

Foto: Novinky

Návštěvníci si mohou prohlédnout i vyzkoušet předměty, které letci během války používali.

Tento víkend se Runway Park, který Letiště Praha provozuje přes léto pro veřejnost, nese v duchu výročí návratu československých pilotů, kteří bojovali ve službách britského Královského letectva. První z nich se do vlasti vrátili 13. srpna 1945, tři měsíce po skončení války v Evropě. Návrat se prodloužil jak kvůli technickým potížím, tak z tehdejších politických důvodů.

V rámci výročí měl v sobotu mezi 11:00 a 12:30 proběhnout i průlet stíhacích letounů JAS-39 Gripen, historického bojového letounu Spitfire Mk.XVI E či letounu L39NG. Kvůli očekávané nepřízni počasí ale historické letouny na letiště nedorazily.

I tak je pro návštěvníky kromě makety Spitfiru a předmětů letců připraveno k vidění i vyzkoušení mnoho dalších zajímavostí. Představí se zde technika, kterou Letiště Praha využívá v současnosti.

„Návštěvníci mohou vidět veškerou letištní techniku. Máme zde i ukázky psovodů, či sokolníků. Přichystaná je i zábava pro děti, skákací hrady či návštěva letadla ATR,“ dodala mluvčí letiště Denisa Hejtmánková. Letadlo francouzsko-italské výroby ATR 72 je součástí flotily Českých aerolinií. Stroj o délce 27,17 metrů a rozpětí křídel 27,05 dosáhne maximální rychlosti 695 kilometrů v hodině a pojme kolem 60 cestujících.

V Bubenči si připomněli 80. výročí bitvy o Británii a její československé účastníky

Domácí

Runway Park se na Letišti Václava Havla nachází na bývalé letištní dráze 22. Pro veřejnost zde vznikla speciální autobusová zastávka na znamení linek 100, 119 a 191.

Reklama

Výběr článků

Načítám