Hlavní obsah

Obří graffiti představuje letce RAF Kurta Taussiga

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti výročí 75 let od konce druhé světové války vzniklo v Teplicích rozměrné graffiti. Streetartový umělec Karel Vacek ztvárnil na zakázku města na šikmé ploše pod silničním mostem v Alejní ulici tvář československého letce RAF Kurta Taussiga. Teplický rodák, který byl jedním z takzvaných Wintonových dětí, zemřel loni v Londýně.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Graffiti je k vidění pod silničním mostem v Alejní ulici.

Článek

„Zadání bylo vytvořit něco k výročí konce války. A já jsem si vzpomněl na našeho stíhacího pilota, který bojoval v řadách britského Královského letectva ve druhé světové válce. Návrh se vedení města líbil,“ řekl Vacek, jenž své dílo dokončil po čtrnácti dnech intenzivní tvorby. Spotřeboval přitom zhruba 300 litrů barvy a 50 sprejů.

Pražské gymnázium odhalilo desku válečnému letci Dudovi, účastníku bitev o Francii a Británii

Věda a školy

Kurt Taussig se narodil v roce 1923 v Teplicích-Šanově. Z města odešel, když mu bylo 15 let. Za války ho kvůli jeho židovskému původu nacisté odvlekli do internačního tábora, kde ho drželi několik týdnů. Jemu a jeho bratrovi se však díky organizaci Nicholase Wintona podařilo vyhnout se koncentračnímu táboru.

V Bubenči si připomněli 80. výročí bitvy o Británii a její československé účastníky

Domácí

V roce 1939 se Taussig dostal do Velké Británie, kde dobrovolně vstoupil do Royal Air Force (RAF), a posléze prodělal pilotní výcvik v africké Jižní Rhodesii a Palestině. Do bojových operací se zapojil začátkem roku 1945. Po sametové revoluci několikrát navštívil Česko i rodné Teplice, které mu udělily čestné občanství.

Šestačtyřicetiletý Kamil Vacek, kterého lidé v branži pouličního grafického umění znají pod přezdívkou Camo, pracuje se spreji v teplických ulicích už přes 20 let. S graffiti začínal na plochách, které pro tyto účely vyčlenil tehdejší primátor Jaroslav Kubera (ODS).

Před 75 lety skončila v Evropě druhá světová válka. Němci kapitulovali dvakrát

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám