Hlavní obsah

Letadlo muselo nouzově přistát kvůli šílenému zápachu. Mohl za to „král ovoce”

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Let společnosti Air Canada Rouge z Montrealu do Vancouveru z poloviny září musel být přerušen krátce poté, co se letadlo zvedlo do vzduchu. Kabinu cestujících zamořil nesnesitelný zápach, a protože posádka nemohla najít jeho zdroj, kapitán nechal spustit kyslíkové masky a vrátil se raději zpět na letiště.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Boeing 767-300ER stačil vystoupat do výšky zhruba 2100 metrů, když si posádka letadla povšimla silného zápachu v kabině. Jednalo se o let číslo 1566, který se uskutečnil 17. září, server Flightglobal.com o případu s odkazem na vládní agenturu Transportation Safety Board of Canada informoval toto pondělí.

Na žádost posádky piloti přestali stoupat ve výšce 7620 metrů, aby stewardi mohli zjistit zdroj nepříjemného zápachu. I přes usilovné hledání se jim to však nepodařilo, kapitán proto nechal spustit kyslíkové masky a se signálem PAN-PAN (nouzový signál, který znamená urgentní problém, který však neohrožuje životy lidí na palubě) se vydal zpět na letiště v Montrealu.

Indonéské letadlo neodstartovalo kvůli zápachu. Naložili do něj dvě tuny durianu

Koktejl

Po přistání se ukázalo, že zdrojem zápachu byla zásilka plodů durianu v nákladovém prostoru.

Durian je v jihovýchodní Asii považován za vytříbenou pochoutku a přezdívá se mu „král ovoce“. Je také jednou z nejvíc zapáchajících potravin. Někteří jeho zápach přirovnávají k hnijící cibuli, někteří ke stokám či zvratkům.

Zápach je tak silný, že řada hotelů v jihovýchodní Asii či řada dopravních prostředků plody durianu ve svých prostorách zakázala.

Reklama

Výběr článků

Načítám