Hlavní obsah

Královna mění komunikační strategii, přiměli ji k tomu Harry s Meghan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhá léta platilo na anglickém trůnu nepsané pravidlo – nikdy si nestěžovat, nic nevysvětlovat. To se však, zdá se, změní. Po nedávné mediální přestřelce ohledně pojmenování dcery prince Harryho a vévodkyně Meghan nařídila královna Alžběta II., aby Buckinghamský palác opravoval všechna nepřesná tvrzení.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. při návštěvě amerického prezidenta Joea Bidena.

Článek

Mediální přestřelka krátce mezi Buckinghamským palácem a Harrym a Meghan Sussexovými je britskými bulvárními deníky popisována jako další kapitola mediální války, která se po smrti prince Philipa zdála být takřka ukončena.

Jak ale v neděli upozornil deník The Mail on Sunday, přestřelka, ve které princ Harry dokonce vyhrožoval BBC právníky, přiměla pětadevadesátiletou britskou panovnici k radikálnímu kroku. Doposud přitom palác a dvořané jakékoliv zprávy týkající se královské rodiny nekomentovali.

Britská královna si s Bidenovými dala čaj. Připomněla mi matku, řekl šéf Bílého domu

Evropa

Nyní však členové královské domácnosti a přátelé královské rodiny mají na přání královny opravovat jakékoliv prohlášení, které by dezinterpretovalo výroky královny nebo kohokoliv z členů královské rodiny.

Nelze očekávat, že Buckinghamský palác bude jakkoliv oficiálně komentovat záležitosti týkající se královských rodinných vztahů, v médiích se však objeví více hlasů z královských kruhů.

Nejde tu jen o Lilibet

Nové rozepře mezi tábory příznivců Harryho s Meghan a královskou rodinou vyvolala zpráva o pojmenování dcery jménem Lilibet, tedy rodinnou přezdívkou, kterou britská panovnice získala už jako malá, když ještě neuměla pořádně vyslovit své jméno.

Alžbětu II. tak oslovoval i princ Philip a mnozí podotýkali, že jméno Lilibet je pro královnu příliš osobní záležitostí.

Rozezlený princ Harry vyhrožuje BBC právníky

Koktejl

Okamžitě tak vyvstala otázka, zda princ Harry o možnost pojmenovat takto svou dceru královnu požádal. Američtí žurnalisté s odkazem na okruh přátel manželů Sussexových přišli s informací, že se Harry královny zeptal.

BBC kontrovala prohlášením zdroje z královského paláce, že princ Harry jméno královně spíše oznámil, než že by se jí ptal.

Harry následně oslovil právnickou firmu, která články BBC odsoudila a oznámila, že zvažuje podniknutí dalších kroků. BBC si nicméně za svým článkem stojí.

Podle zdroje deníku The Mail on Sunday jde však o víc než o jméno Lilibet. „Je to o tom, zda byla či nebyla popsána přesná verze toho, co se stalo,“ uvedl zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám