Hlavní obsah

Britská královna si s Bidenovými dala čaj. Připomněla mi matku, řekl šéf Bílého domu

Aktualizováno

Na závěr summitu skupiny vyspělých ekonomik G7 v Británii přivítala královna Alžběta II. amerického prezidenta Joea Bidena s jeho manželkou Jill na zámku Windsor. Společně si dali čaj. Královna se s Bidenovými setkala už v pátek na recepci pro představitele G7 a jejich partnery.

Foto: Pool, Reuters

Americký prezident Joe Biden s manželkou Jill na zámku Windsor, kde je přivítala královna Alžběta II.

Článek

Pětadevadesátiletá panovnice si pro tuto příležitost oblékla zářivě růžové květované šaty. Bidena s manželkou přivítala na nádvoří hradu, který je domovem královské rodiny téměř 1000 let a tráví zde většinu času od vypuknutí pandemie nemoci covid-19.

Skupina G7 poskytne miliardu očkovacích dávek chudým zemím

Evropa

Bidenovým vzdala královský hold čestná stráž složená z královniny roty prvního praporu granátnické gardy a zazněla americká hymna. Poté je čekala vojenská přehlídka. Prezident i královna podle agentury Reuters vypadali uvolněně a povídali si, než zamířili dovnitř hradu na soukromé setkání.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Americký prezident Joe Biden s britskou královnou Alžbětou II.

Po setkání s královnou, které trvalo hodinu, Biden novinářům řekl, že mu britská královna připomněla jeho matku a že se ho při setkání ptala na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

„Nemyslím si, že by se urazila, ale připomněla mi moji matku, svým vzhledem a velkorysostí,“ uvedl. Dodal, že je nesmírně laskavá a skvěle a dlouho si popovídali. Potvrdil také, že panovnici pozval do Bílého domu.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

Bidenovi jsou již čtvrtým prezidentským párem, který královna ve Windsoru přijala. V roce 2018 ji zde navštívili Trumpovi, v roce 2016 Obamovi, v roce 2008 přijala George W. Bushe s manželkou a v roce 1982 Reaganovy. Za 69 let jejího panování se v USA vystřídalo 14 amerických prezidentů, z nichž se setkala se všemi, kromě Lyndona Johnsona.

Reklama

Výběr článků

Načítám