Hlavní obsah

Kočka překonala koronavirus a stala se nejznámější ve Francii

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuje se Papille a se svými majiteli žije na jihu Paříže. Devítiletá kočka je teď zřejmě nejznámější kočkou ve Francii, jako první v zemi u ní byl totiž nalezen koronavirus SARS-CoV-2. Papille se nakazila od svých majitelů, a i ona onemocněla. Všem se však naštěstí už daří dobře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kočka Papille se po prodělání koronaviru těší dobrému zdravíVideo: Reuters

 
Článek

V březnu tohoto roku se koronavirem nakazili 24letý Brian, vlastník kočky, i jeho matka Florence. Rodina nechtěla příjmení zveřejnit, protože už po prvních zprávách, že se nakonec nakazila i jejich kočka, dostávala nenávistné vzkazy na sociálních sítích.

Když se onemocnění covid-19 prokázalo a projevilo na Florence, kočka Papille ji odmítala opustit. U nemocné ženy ležela dlouhou dobu v posteli, až se u ní nakonec začaly projevovat příznaky rovněž.

Držte své kočičí miláčky doma, radí veterináři

Koronavirus

Brian s Florence nejprve netušili, co by jí mohlo být, bylo jim však jasné, že je nemocná. Odmítala žrát a mnohem častěji polehávala a spala. Majitele napadlo, že by snad i ona mohla nakazit koronavirem. Jejich podezření potvrdilo virologické centrum Alfortovy národní veterinářské školy. Papille byla pozitivní na koronavirus.

SARS-CoV-2 pro kočky nebezpečí nepředstavuje

Koronaviry nejsou kočkám zcela neznámé, virus Fcov (feline coronavirus) například způsobuje nebezpečnou infekční peritonitidu koček (zánět podbřišnice). Testy po celém světě ukázaly, že kočky se mohou nakazit i SARS-CoV-2.

Jde však o případy velice vzácné. „Po celém světě máme případy osmi koček, několika kočkovitých šelem v newyorské zoo a dva psy,“ uvedl ředitel výzkumu Alfortovy školy, Renaud Tissier.

Pavilon kočkovitých šelem v newyorské zoo se rozkašlal. Vir zavlekl chovatel

Koronavirus

Studie publikovaná na počátku května pak prokázala, že SARS-CoV-2 mohou kočky šířit mezi sebou kapénkovou infekcí. Vědci proto radí, aby si lidé nemocní covid-19 pokusili od svých mazlíčků co nejvíce izolovat. Tissier však důrazně varuje, aby lidé své mazlíčky neopouštěli. Naopak by se je měli snažit ochránit, „jako by to byli jejich příbuzní“.

V Německu se rozjíždí testy na koronavirus u domácích mazlíčků

Koronavirus

Dosud se nepotvrdil žádný případ, kdy by se koronavirus přenesl z kočky na člověka. A druhou dobrou zprávou pro milovníky a majitele koček je to, že u těchto zvířat má onemocnění způsobené koronavirem, pokud už vůbec propukne, velice mírný průběh.

To byl i případ kočky Papille, která se velice brzy zotavila, stejně jako její majitelé. Jak podotýká agentura Reuters, která o případu informovala, s přicházejícím horkým počasím, je nyní největší starostí v rodině to, kdo si zabere nejlepší židli na prosluněné zahradě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám