Hlavní obsah

Kajakářky málem spolkl hladový keporkak

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěly si zblízka prohlédnout velryby, nakonec jedné byly blíž, než by chtěly. Julie McSorleyová a Liz Cottrielová vyrazily v pondělí odpoledne na kajaku pozorovat zvířecí obry do vod u kalifornské Avila Beach. Dostaly se však příliš blízko zrovna ve chvíli, kdy se jeden z keporkaků vynořil na hladinu, aby se nakrmil. V cestě mu stál právě kajak, na kterém seděly obě ženy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kajakářky málem spolkl keporkakVideo: Mandy Boyle via Storyful, AP

 
Článek

Keporkaci, kteří se u břehů krmí rybami, přitahují nejen hejna ptáků, pro které jsou ryby díky velrybám mnohem snazší kořistí, ale také řadu lidí, kteří nemohou odolat výjevu obrovských kytovců takřka na dosah.

Obě ženy na žlutém kajaku nadšeně pozorovaly keporkaky pod vodní hladinou a nemohly si všimnout většího množství ryb, které se najednou objevilo pod jejich lodí. Za malý okamžik se ocitly ve vzduchu a vzápětí v rozevřených čelistech keporkaka.

Myslela na smrt

„Říkala jsem si, že se musím odtlačit. Odtlačit od velryby pryč. Byly to opravdu divné myšlenky. Říkala jsem si, že jsem mrtvá. Myslela jsem si, že na mně přistane,“ uvedla Cottrielová pro místní pobočku televize Fox.

Obě ženy vyklouzly z keporkakovy tlamy pod hladinu, zatímco ostatní šokovaní lidé mířili k nim, aby jim pomohli. Pod vodou ani jedna z žen naštěstí nezůstala dlouho a mohutné keporkakovo tělo je netrefilo. I kajak zůstal celý. Ženám se za pomoci ostatních podařilo dostat zpět na něj a dopádlovat na břeh.

Mládě keporkaka uvízlo v sítích, na záchranu dohlížela jeho matka

Koktejl

Ženy vyvázly z překvapivě blízkého setkání nezraněny, jenom v pořádném šoku. „Dostaly jsme se do auta. Sundala jsem ze sebe triko a vypadala z něj spousta ryb,“ popsala dozvuky bizarního setkání Liz Cottrielová. „Byla jsem keporkaky poblázněná, ale nikdy jsem nečekala, že jednoho z nich budu mít přímo v obličeji,“ dodala už s úsměvem žena.

Keporkak se snažil zachránit potápěčku před žralokem

Koktejl

Keporkaci ani jiné velryby reálně člověka spolknout nemohou. Na takto velkého savce by potřebovaly podstatně vyvinutější kousací ústrojí, které by dokázalo velké tělo rozmělnit nebo alespoň rozdělit na menší kusy. Tím spíše takto nemohou pozřít člověka keporkaci, kteří se živí drobnými rybami. Když se však někdo připlete během krmení do cesty, mohou být následky tragické.

Reklama

Výběr článků

Načítám