Hlavní obsah

K vakcíně dva kartony vajec, v opačném případě červený puntík na dveře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerstvá vajíčka za odměnu, nebo naopak červený puntík u vchodu do domu – takovými pobídkami a tresty se snaží místní úřady v čínských městech přimět obyvatele, aby se nechali očkovat proti nemoci covid-19. Píše o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Očkování v Číně

Článek

Čína byla první zemí, kterou koronavirus SARS-CoV-2 počátkem loňského roku zasáhl, od té doby se jí ale podařilo šíření nákazy prakticky úplně potlačit. I proto mají zřejmě čínské úřady potíže občany přesvědčit, aby se nechali očkovat. V zemi se navíc používají výhradně vakcíny od čínských firem, které jsou kritizovány za netransparentnost při klinických studiích. Účinnost vakcín se pohybuje mezi 50 a 80 procenty.

Naděje z Izraele: Proočkovanost změnila lidem život až k nevíře, říká velvyslanec

Zahraniční

Čínské úřady by chtěly do června naočkovat 40 procent populace. Doposud ale nejlidnatější země světa s téměř 1,4 miliardy obyvatel aplikovala "pouze" 140 milionů dávek, přičemž většina vakcín se podává ve dvou dávkách.

Vejce či vstupenka

Místní úřady se nyní předhánějí v nápaditosti, jak lidi k očkování nalákat. Na pekingském předměstí Ta-sing například rozdávají obyvatelům, kteří dostali obě dávky vakcíny, slevové kupony.

V další čtvrti úřady slibují naočkovaným lidem starším 60 let dva kartony vajec. Jiní lidé dostanou zdarma vstupenku do známého lamaistického chrámu Jung-che-kung v Pekingu, která normálně stojí 25 jüanů (83 korun).

Barevné puntíky

Ve čtvrti Si-čcheng v centru Pekingu jsou nyní vchody do domů označeny barevnou značkou, která ukazuje, kolik obyvatel či zaměstnanců objektu se již nechalo očkovat. Pokud je to více než 80 procent, značka je zelená, v případě 40-80 procent žlutá a u méně než 40 procent červená.

"Připadá mi to trochu zvláštní," říká číšnice Wang Jing, na jejíž kavárně teď svítí červená značka. "Myslela jsem si, že očkování bude dobrovolné, ale teď mám pocit, že ho musí podstoupit všichni," dodává.

Místo krále zvířat retrívr. Na návštěvníky čínské zoo čekalo nemilé překvapení

Koktejl

Wang měla zpočátku strach, jestli jsou vakcíny dostupné v Číně bezpečné, ale nakonec i s kolegyněmi na očkování půjde. "V barech a restauracích to zákazníky uklidní," podotýká.

Ačkoli čínská vláda zdůrazňuje, že nebude do očkování nikoho nutit, v některých případech to tak nevypadá. Město Žuej-li u barmských hranic se rozhodlo během pěti dnů naočkovat veškerou populaci poté, co se zde minulý týden objevil zdroj nákazy. Jestli bude moci někdo odmítnout, není jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám