Hlavní obsah

Jméno Meghan zmizelo z rodného listu syna Archieho. Na příkaz paláce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápis v rodném listu Archieho Mounbattena-Windsora, sedmého v pořadí v nástupnické linii na britský trůn, vyvolal mezi fanoušky královské rodiny řadu uštěpačných poznámek. Vévodkyně Meghan v něm totiž byla uvedena bez svých křestních jmen, pouze šlechtickými tituly.

Foto: Profimedia.cz

Pricn Harry, vévodkyně Meghan a jejich syn Archie během cesty po Africe v roce 2019.

Článek

Podle kritiků se snažila napodobit princeznu Dianu, kterou mají její synové také zapsanou v rodných listech jen jako princeznu z Walesu. Meghan však nyní uvedla, že o změně rozhodl přímo Buckinghamský palác.

Spor o údaje v Archieho rodném listu se rozhořel v uplynulých dnech na stránkách britského bulvárního tisku. Kritici se podivovali, proč Harry s Meghan tolik lpěli na uvedení svých titulů, když se rozhodli „nedopřát“ žádný svému synovi, který je technicky hrabětem z Dumbartonu.

Archie Harrison Mountbatten-Windsor se narodil 6. května 2019. O 11 dní později byl vystaven jeho rodný list, na kterém byli v kolonkách rodných jmen rodičů uvedeni „Jeho královská Výsost Henry Charles Albert David, vévoda ze Sussexu“ a „Její královská Výsost Rachel Meghan, vévodkyně ze Sussexu“.

Časovaná bomba na pultech knihkupectví odhalí tajemství Harryho a Meghan

Koktejl

O měsíc později byl však rodný list změněn. Zatímco před Harryho jménem přibyl ještě titul princ, v případě vévodkyně Meghan zmizela obě její křestní jména. V dokumentu tak u kolonky matka zůstalo jen „Její královská Výsost vévodkyně ze Sussexu“.

Britský bulvární tisk, pro který je život britské královské rodiny vždy tématem číslo jedna, přišel v minulých dnech s několika teoriemi, které měly změnu vysvětlit.

Bylo by to směšné, kdyby to nebylo tak urážlivé, uvedl mluvčí

Podle jedné z nich je změna jedním z důsledků sporu páru s princem Williamem a vévodkyní Kate. Ta má v rodné listě svých dětí křestní jména uvedena a experti na královskou rodinu naznačují, že změna Archieho rodného listu má být „zoufalým pokusem“ se nějak odlišit.

Druhá z teorií pak říká, že se Meghan pokoušela napodobit princeznu Dianu, která ve formálních dokumentech rovněž upřednostňovala pouze svůj titul, tedy „Její královská Výsost princezna z Walesu“ (a řadu dalších titulů).

Syn Harryho a Meghan se jmenuje Archie Harrison

Koktejl

Minulou sobotu však všechny tyto spekulace rázně popřel tiskový mluvčí vévodkyně Meghan. „Změna jména ve veřejných dokumentech v roce 2019 byla nařízena palácem, jak potvrzují dokumenty seniorních palácových úředníků. Nebyla vyžádána ani vévodkyní ze Sussexu, ani vévodou,“ uvedl mluvčí pro deník Telegraph. Proč Buckinghamský palác formální změnu v rodných dokumentech nařídil, není jasné.

„Vidět britské bulvární deníky a rej jejich takzvaných ‚expertů‘, jak z této změny klamně vytvořily rodinnou roztržku a naznačily, že by Meghan chtěla být v rodném listu svého dítě bezejmenná, by bylo směšné, kdyby to nebylo tak urážlivé,“ dodal navíc mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám